O ülke iflas etmişti... Çocukların açlıktan bayıldığını söylemek yasaklandı

Sri Lanka, ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle okul çocuklarının açlıktan bayıldığının iddia edilmesinin ardından, devlet memurlarının sosyal medyada görüş bildirmelerini yasakladı.

Kamu Yönetimi ve İdaresi Bakanlığı, 1,5 milyon devlet çalışanına gönderdiği yeni bir emirle, uzun süredir devam eden gazetecilere konuşma yasağının artık sosyal medya paylaşımlarını da kapsadığını belirtti.

Talimatta, "Bir kamu görevlisinin sosyal medyada görüşlerini ifade etmesi, disiplin cezasına yol açacak bir suç teşkil edecektir" denildi. Karar, il sağlık yetkilileri ve öğretmenlerin onlarca öğrencinin okullarda gıda eksikliği nedeniyle bayıldığı yönündeki iddialarının ardından geldi.

Sağlık Bakanı Keheliya Rambukwella küçük çocuklar arasında yetersiz beslenme olduğu iddialarını reddetti. Bakan, "siyasi motivasyonlu" halk sağlığı çalışanlarını durumu abartmakla suçladı.

Öte yandan Dünya Gıda Programı son raporunda nüfusun neredeyse üçte birini oluşturan altı milyon Sri Lankalının "gıda güvensizliği içinde olduğunu ve insani yardıma ihtiyaç duyduğunu" söyledi.

Ne olmuştu?

Sri Lankalılar, ülkenin içinde bulunduğu mali durum ve yakıt sıkıntısına yönelik protestolarını mart sonunda artırmıştı. Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Ekonomik krizdeki Sri Lanka'da protestocular, 9 Temmuz'da başbakanlık konutuna girip binayı ateşe vermişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmişti.

Rajapaksa, 14 Temmuz'da elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermişti. Bunun ardından 20 Temmuz'da Sri Lanka Meclisinde yapılan oylamada, Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçilmişti.

Dünya Haberleri