Stoltenberg, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de SAMAK Nordic Zirvesi adlı etkinliğin açılışında konuştu.
Ukrayna'ya desteği sürdürme çağrısı yapan Stoltenberg, "Rusya yeni saldırılar başlatıyor, daha fazla asker seferber ediyor ve daha fazla silah elde etmek için Kuzey Kore ve İran'a uzanıyor. Çin'in Rusya'ya ölümcül destek sağlamayı planlamış olabileceğinden de giderek daha fazla endişe duyuyoruz" diye konuştu.
"Bu yüzden Ukrayna'ya galip gelmesi için ihtiyaç duyduklarını vermeliyiz" diyen Stoltenberg, İskandinav ülkelerinin Ukrayna'ya sağladığı önemli desteği memnuniyetle karşıladığını, bunun fark yarattığını belirtti.
Jens Stoltenberg, NATO müttefiklerinin birlikte Ukrayna'ya 100 milyar Euronun üzerinde para sağladığını ifade ederek, "Rusya ivmeyi yakalamadan önce kilit kapasitenin Ukrayna'ya ulaşabilmesi için eğitim ve ağır silah taahhütlerimizi şimdi acilen yerine getirmeliyiz" değerlendirmesini yaptı.
NATO'nun Ukrayna'ya verdiği desteğin savaşın tırmanmasıyla ilgili riski artırdığı yönündeki eleştirilerin yersiz olduğunu aktaran Stoltenberg, "Ancak en büyük komşumuz başka bir ülkeyi işgal etmeye istekli olduğu sürece hiçbir risksiz seçenek yoktur" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, Rusya'nın Yeni START anlaşmasını askıya alma kararına da değinerek, şunları kaydetti: "Dolayısıyla son yıllarda Rusya, tüm silah kontrolü mimarisini ortadan kaldırarak kilit silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti. Bu savaşın sona ermesinin Rusya ile ilişkilerimizde normale dönüş olmayacağını kabul etmeliyiz. Geri dönüş yok. Daha tehlikeli bir dünyada, artık savunmayı isteğe bağlı olarak ele alamayız. Bu bir gereklilik."
"Bugün Avrupa'da olan yarın Asya'da olabilir"
Stoltenberg, Çin ile ilgili de bir yandan ekonomik ilişkilere devam edilmesi diğer yandan bağımlı hale gelmemeye özen gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, "Ancak ekonomik çıkarlar, güvenlik çıkarlarımızdan daha ağır basamaz. Pekin'in Ukrayna'da olanları, yakından izlediğini biliyoruz. Yani bugün Avrupa'da olan yarın Asya'da olabilir. Güvenliğimiz bölgesel değil, küreseldir" şeklinde konuştu.
Ukrayna için "uzun vade" vurgusu
Rusya ve Ukrayna savaşı ikinci yılında tüm şiddetiyle devam ederken NATO Genel Sekreteri, Kiev'in ittifaka üye olacağını ancak bunun uzun vadede mümkün olabileceğinin altını çizdi. Ukrayna'nın NATO üyeliği ile ilgili "uzun vade" vurgusu yapan NATO Genel Sekreteri asıl meselenin Ukrayna'nın Rusya'dan bağımsız bir ulus olarak kalması olduğunu da sözlerine ekledi.
Ukrayna, Rusya'ya karşı güçlenmek için uzun yıllardır NATO üyesi olmak istiyor. Rusya ise ittifakın kendi sınırlarına bu denli yaklaşmasından rahatsız oluyor.
Finlandiya, İsveç'i geride bırakabilir
Avrupa'nın Rusya ile en uzun sınırlarından birine sahip olan Finlandiya, ülkenin üyelik teklifini hızlandırmayı ve komşusu İsveç'i bu süreçte geride bırakma olasılığını güçlendiren bir parlamento görüşmesini başlatıyor.
Finlandiya'da yapılacak oylamanın çarşamba gününe kadar gerçekleşmesi bekleniyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle uzun yıllardır süren "tarafsızlık" ilkesini geride bırakan Finlandiya ve İsveç, NATO üyeliği için hazırlıklara başlamış ancak Türkiye'nin ambargosuyla karşılaşmışlardı. Türkiye özellikle de İsveç'in terör örgütü üyelerine ev sahipliği yapmasını gerekçe göstererek NATO üyeliğine karşı çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında momerandum imzalansa da Ankara, Stockholm'ün gerekli adımları atmadığını söylemeye devam ediyor.
Özellikle geçtiğimiz aylarda aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmasının ardından ilişkiler iyice gerilmiş, Finlandiya ise bu süreç sebebiyle İsveç ile aynı anda üye olmama yoluna gidebileceğinin sinyalini vermişti.
Kuran-ı Kerim'in yakılması ardından askıya alınan NATO üçlü görüşmelerinin 9 Mart'ta yeniden başlaması bekleniyor.
Putin'in NATO krizi: İttifak sınırlara yaklaşıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya yönelik saldırısının gerekçesi olarak NATO'nun sınırlarının doğuya doğru genişlemesini göstermişti. Bu iddia, Rusya'nın işgalinin "emperyalist bir toprak gaspından başka bir şey olmadığını" söyleyen Kiev ve müttefikleri tarafından ise reddedilmişti.
halktv.com.tr // Dış Haberler