Miçotakis'ten Erdoğan'a: Dargın değilim

Yunanistan Başbakanı Miçotakis kendisiyle konuşmak istemediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Gün gelip konuşacağımıza inanıyorum, çünkü konuşmamız gerek. Ben dargın değilim" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, son günlerde Ankara ve Atina arasında tırmanan gerilime yönelik konuştu. Miçotakis, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Yunanistan ihlallerden vazgeçmezse, Adalar'ın egemenliği tartışılacak" açıklamasının ardından yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 13 Mart'ta gerçekleştirdiğimiz görüşmede bir tarafın diğerini tahrik edecek hareketlerde bulunmayacağı mutabakatına vardığımız izlenimini edinmiştim" ifadelerini kullandı.

'Dargın değilim'

Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden biri olan Kathimerini'de yer alan habere göre, kendisiyle bir daha konuşmayı düşünmediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan için Miçotakis, "Gün gelip konuşacağımıza inanıyorum, çünkü konuşmamız gerek. Ben dargın değilim" dedi. Yunan Başbakan öte yandan Çavuşoğlu'nun dünkü açıklamalarına yanıt olarak, "Yunanistan egemenlik haklarını savunmaya hazır" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Cumhurbaşkanımızın Miçotakis'le görüşmesinin ardından Yunanistan'ın gerçekleştirdiği tavır şaşırtıcı değil. Yunanistan ile anlaşamadığımız konular yıllardır var. Yunanistan silahlandırılmama koşuluyla kendisine verilen Adalar'ın statüsünü ihlal etmesini ve bunları gündeme getirdik. Biz bunu BM'ye ilettik, Yunanistan bu ihlallerden vazgeçmezse, bu Adalar'ın egemenliği tartışılacak. Hukuki çerçevede yazdıklarımız durumu açıklıyor, buna cevap vermeli" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: Artık benim için Miçotakis diye biri yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bakanlar kurulu toplantısından sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis için, "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" ifadelerini kullanmıştı.

İki ülke arasında tırmanan gerilim

Yunanistan ve Türkiye arasında son haftalarda gerilim iyice tırmandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Miçotakis'in iki ülke ilişkilerine üçüncü tarafları karıştırdığını dile getirmiş ve ABD senatosunda Türkiye aleyhinde konuştuğunu ifade ederek, "Amerika seyahati oldu ve Senato'da Türkiye'nin aleyhine konuştu. F16'ları Türkiye'ye vermeyin demek suretiyle ABD'ye telkinlerde bulunuyor" demişti.

Miçotakis geçen hafta ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi şikayet etmiş isim vermeden Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlal ettiğini iddia ederek, "Sadece ortak stratejik öncelikleri değil, aynı zamanda ortak değerleri de paylaştığınız müttefiklerle çalışmanız önemlidir" ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde ise Yunan Başbakan Mavi Vatan haritasını gösterdiği Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'dan Türkiye'ye karşı yardım talebinde bulunmuş sözkonusu ziyaretin hemen ardından ise adalar ziyaretini yaparak tepki çekmişti. Miçotakis, 1947 Paris Antlaşması’na aykırı bir şekilde silahlandırılan Bodrum açıklarındaki İstanköy (Kos) ve İstanbulya (Astipalea) adalarını ziyaret etmişti. Ayrıca, Paris Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan adalar listesinde ismi bulunmayan Keçi (Pserimos) adasına da gitti. Keçi adasına giderken sosyal medya hesabında, adadaki bir kayalıkta boya ile çizilmiş Yunan bayrağının fotoğrafını çekerek “Ege’nin mavisi. Bayrağın mavisi ile buluşuyor!” mesajını paylaşmıştı.

Dünya Haberleri