Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, birtakım gecikmelerin ardından düzenleyici kurumların sözkonusu projeye perşembe günü izin vermesinin ardından Facebook’ta yaptığı açıklamada, "Bu büyük bir adım, önemli bir kilometre taşı" dedi.
Szijjártó paylaşımına, "Artık planlama aşamasından inşaat aşamasına geçebiliriz. Bunu da önümüzdeki haftalarda Paks tesisinde göreceksiniz" diye devam etti.
Bakan, reaktörlerin 2030 yılına kadar hizmete girmesinin "gerçekçi" olduğuna da sözlerine ekledi.
'Sert dalgalanmalardan koruyacağız'
Szijjártó, "Bu şekilde Macaristan'ın uzun vadede enerji güvenliğini sağlayacak ve Macarları enerji fiyatlarındaki sert dalgalanmalardan koruyacağız" dedi.
Rusya projenin büyük bir kısmını 10 milyar euroluk bir kredi ile finanse ederken, Macaristan da kalan 2.5 milyar euroyu karşılıyor.
Kapasiteyi iki katından daha fazla artıracak
Budapeşte'nin 100 kilometre güneyindeki Paks'ta bin 200 miliwatt’lık iki reaktör inşa etmek için 2014 yılında yapılan anlaşma, santralin kapasitesini iki katından fazla artıracak.
Macaristan'ın komünist döneminde, 1980'lerde Sovyet teknolojisiyle inşa edilen santral, ülkenin tek nükleer tesisi ve elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor.