Kızıldeniz'de petrol gemisi 6 gündür yanıyor: Husiler gemiyi çekmeye izin verdi

Husiler, Kızıldeniz'de 6 gündür yanmakta olan petrol gemisi "MV Sounion"un uluslararası talepler üzerine tahliye edilmesine izin verdi. Gemi, İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle Husiler tarafından hedef alınmıştı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de 6 gündür yanmakta olan Yunan petrol gemisi "MV Sounion"un "uluslararası taleplere yanıt olarak" çekilmesine izin verdiklerini açıkladı.

Husilerin Sözcüsü Muhammad Abdusselam, X platformunda yaptığı açıklamada, çeşitli uluslararası tarafların, özellikle Avrupalı ülkelerin, geminin tahliyesi için yaptıkları çağrılara olumlu yanıt verdiklerini belirtti.

GAZZE ABLUKASI KALDIRILANA KADAR...

Abdusselam, geminin yanmasının Husilerin, "İsrail limanlarına herhangi bir geminin geçişini yasaklayan ambargo kararını ihlal eden" gemilere karşı tavizsiz bir tutum sergilediğinin bir örneği olduğunu ifade etti. Husiler, İsrail saldırıları sona erene ve Gazze ablukası kaldırılana kadar İsrail ile bağlantılı tüm denizcilik şirketlerine ait gemilerin hedef alınmaya devam edeceğini açıkladı.

MV Sounion, 21 Ağustos'ta Husiler tarafından İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle hedef alınmıştı.

İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif, geminin mürettebatının kurtarıldığını ancak ağır hasar gören geminin Kızıldeniz'de mahsur kaldığını bildirdi. Sharif, geminin 150 bin ton petrol taşıdığını açıkladı.

Pentagon Basın Sözcüsü Patrick Ryder, Husilerin yangına müdahale etmeye çalışan iki römorköre ateş açma tehdidinde bulunduğunu ve geminin petrol sızdırdığını belirtti. Bu durumun potansiyel bir çevre felaketi oluşturduğunu vurgulayan Ryder, Husilerin eylemlerinin küresel ve bölgesel ticareti istikrarsızlaştırdığını, denizcilerin hayatlarını riske attığını ifade etti.

KIZILDENİZ'DEKİ DURUM

Kızıldeniz'deki durum, Husilerin 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyması ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemesiyle gerilmiş durumda. ABD, bu eylemler karşısında 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adıyla çok uluslu bir deniz görev gücü kurmuştu. ABD güçleri, Yemen'den atılan füze ve dronları düşürdüğünü duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. İtalya ise 5 Mart'ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Avrupa ile Asya arasında en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Dünya Haberleri