Husilerin vurduğu gemide petrol sızıntısı!

Husilerin Kızıldeniz'de hedef aldığı "MV Sounion" isimli Yunan gemisinin petrol sızdırması, büyük bir çevre felaketine yol açabilir.

Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından gerçekleştirilen son saldırı, Kızıldeniz'de büyük bir çevre felaketine yol açabilir. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Husilerin hedef aldığı "MV Sounion" isimli Yunan gemisinin petrol sızdırdığını ve 5 gündür geminin yanmakta olduğunu duyurdu. Bu durumun, küresel deniz ticareti ve bölgesel güvenlik açısından ciddi etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kızıldeniz'de geçtiğimiz hafta 21 Ağustos'ta, yaklaşık bir milyon varil ham petrol taşıyan Yunan bandıralı MV Delta Sounion adlı petrol tankeri İran destekli Husi gemilerinin saldırısına uğradı. Yunanistan Denizcilik Bakanlığı tarafından bildirildiği üzere MV Delta Sounion, 2 Rus ve 23 Filipinli denizciden oluşan mürettebatıyla Irak'tan Yunanistan'a doğru yol alıyordu. Mürettebat o zamandan bu yana ortak bir ülkenin gemisinin yardımıyla gemiyi tahliye etti. MV Delta Sounion şu anda Kızıldeniz'de hareketsiz bir şekilde durmakta, şu anda yanmakta ve petrol sızdırıyor. Hem seyir tehlikesi hem de potansiyel bir çevre felaketi arz etmektedir. Husiler bu saldırıları Filistin halkına destek amacıyla gerçekleştirdiklerini iddia etseler de eylemleri bunun aksini kanıtlamaktadır”

1080456137-221-0-2000-1334-1920x0-80-0-0-0d6f7a5c86a84a35f437e1627ee9a68f.jpg

150 BİN TON PETROL TAŞIYOR

Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, düzenlediği basın toplantısında, Kızıldeniz'de mahsur kalan ve ağır hasar gören geminin 150 bin ton petrol taşıdığını belirtti. Ryder, "Petrol sızdırıyor gibi görünüyor ve bu potansiyel bir çevre felaketi oluşturuyor," şeklinde konuştu.

Husilerin bu eylemlerinin, sadece çevresel değil, aynı zamanda küresel ve bölgesel ticareti de istikrarsızlaştırdığı vurgulandı.

TÜRKİYE'NİN TİCARET YOLLARI RİSKTE

Kızıldeniz, Süveyş Kanalı aracılığıyla Türkiye'nin Akdeniz ve Asya ile olan deniz ticaretinin kritik bir bağlantı noktası. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si bu bölgeden geçerken, petrol ve diğer stratejik malzemelerin sevkiyatı Türkiye'yi de doğrudan etkiliyor.

Türkiye'nin dış ticaretine büyük katkı sağlayan bu rotanın güvenliği, uluslararası iş dünyası ve ekonomisi için hayati önem taşıyor.

23-12-03-eib-kasim-ayi-ihracati-1024x683-1.jpeg

NE OLMUŞTU?

Husilerin bu saldırıları, deniz ticaretini tehdit eden bir dizi eylemin parçası olarak değerlendiriliyor. 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere yönelik saldırılar artmış, bazı gemiler insansız hava araçları ve füzelerle hedef alınmıştı.

ABD, bu tehditlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturmuşken, Avrupa Birliği ve İtalya da seyrüsefer güvenliğini sağlamak için harekete geçti.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Etiketler :