İsrail ordusunun 252. Tümeni’nde görev yapan yedek asker, verdiği röportajda ordu içinde yaşanan korkunç olayları aktardı. “Eğer bölgeye giriyorsa, kim olursa olsun öldürülmeli” emri aldıkalrını ifade eden asker, bu emirlerin çocukları, gençleri ve sivilleri kapsadığını ve çoğu zaman hiçbir tehdit oluşturmayan kişilerin hedef alındığını belirtti.
Sky News’e konuşan ve Netzarim Koridoru’nda görev yaptığını ileten asker, askerlerin etrafına görünmez sınırlar çizdiğini ve bu sınırları geçen herkesin vurulduğunu ifade ederek “Bu sınırı Gazze halkının bildiği varsayılıyor. Ama nasıl bilebilirler ki?” sözlerini sarf etti.
“KOMUTANIN RUH HALİNE GÖRE İNSANLAR ÖLÜYOR”
Sivillere ateş açma kararlarının keyfî olduğunu, çoğu zaman komutanın o günkü ruh haline göre değiştiğini aktaran asker, “Birini vurduk, sonra cesedine gelen başka bir adamı yakalamaya karar verdik. Saatler sonra emir değişti, tekrar ‘gelen herkesi vurun’ dendi.” ifadelerini kullandı.
Shujaiya yakınlarında görev yaparken, hurda metal ya da güneş paneli toplamaya gelen sivillerin bile hedef alındığını kaydeden asker, “Orada kesinlikle terörist yoktu. Ama bazı komutanlar için bu önemli değil.” dedi.
“İNSANLAR ONLAR İÇİN MERHAMET HİSSETMİYOR”
Asker, birçok İsrail askerinin 7 Ekim’de Hamas tarafından düzenlenen saldırılardan sonra Gazze’de bulunan herkesin terörist olduğuna inandığını ve bu inancın komutanlar tarafından da desteklendiğini aktararak “Bize, buraya gelen biri yasak olduğunu biliyordur, yine de geliyorsa teröristtir, deniyordu. Ama bu doğru değil. Onlar sadece fakir, çaresiz siviller.” dedi.
Asker, “Çoğu asker, bu insanların 7 Ekim'de yaşananlara sessiz kaldığını, hatta keyif aldığını düşünüyor ve bu nedenle ölmeyi hak ettiklerini söylüyor. İnsanlar onlar için merhamet hissetmiyor.” söyleminde bulundu.
“KÖTÜ BİR ŞEYİN PARÇASI OLDUĞUMU HİSSEDİYORUM”
Kimliğini gizli tutan asker, İsrail’de orduya karşı eleştirilerin tabu olduğunu, eleştiri yapanların "hain" veya "toplum dışı" ilan edildiğini ifade ederek “Kötü bir şeyin parçası olduğumu hissediyorum ve bunu telafi etmek için konuşmak istedim. Bu savaş hem bize hem de Filistinlilere çok zarar veriyor. Artık bitmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.