Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou'da bulunan ve dünyanın en büyük iPhone fabrikası olarak bilinen Foxconn'un işçileri, geçen ay Covid-19 önlemleri kapsamında kendilerine uygulanan muameleden dolayı fabrikayı terk etmeye başladı. Fabrika, personel yetersizliğinden dolayı işçilere geri dönmeleri için ikramiye teklif etti.
İşe geri döndükleri halde yönetimin verdiği sözleri tutmadığını gördüklerini aktaran personeller, protesto bayrağını çekti. Tehlikeli madde kıyafeti giyen güvenlik görevlileriyle çatışan işçilere Apple, işten ayrılmaları için 10 bin yuan (bin 400 dolar) nakit para teklifinde bulundu.
Haftada 1 milyar dolara mal oluyor
Wedbush Securities'de hisse senedi araştırma müdürü olan Daniel Ives, CNN Business'a verdiği demeçte, Foxconn'un Çin'in merkezi Zhengzhou kentindeki geniş kampüsünde devam eden üretim kesintisi hakkında, "Bu kapanma ve huzursuzluğun her hafta Apple'a kayıp iPhone satışları olarak haftada yaklaşık 1 milyar dolara mal olduğunu tahmin ediyoruz. Şu anda iPhone 14 satışlarının yaklaşık yüzde 5'i Çin'deki bu acımasız karantinalar sebebiyle durmuş durumda" dedi.
Black Friday alışverişlerinde iPhone 14'e olan talebin arzdan çok daha yüksek olduğunu ve Noel'e kadar iPhone kıtlığına neden olabileceğini söyleyen Ives, Foxconn'da Ekim ayında başlayan aksaklıkların Apple için bu çeyrekte büyük bir "yumruk" olduğunu da sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Foxconn işçileri, Apple marka telefonların üretiminin yapıldığı fabrikayı çevreleyen bölgenin kilit altında tutulduğunu, toplu taşıma araçlarının seferlerine ara verildiğini ve birçok yolun kapatıldığını söylemişti.
Fabrikanın, çalışanların eylemlerini sıkı bir şekilde kontrol ettiği ve bir yandan iPhone üretimine devam edilirken, diğer yandan da salgını kontrol altına almaya çalışmak için günlük Covid testi yapılarak sonucu pozitif çıkan çalışanların karantinaya alındığı belirtilmiş.
Karantina altına alınan çalışanların yatakhanelerde kilit aldığını söyleyen çalışanlar, fabrikayı çevreleyen çitleri aşarak kaçmaya başlamıştı.