İran'dan ABD'nin İHA iddialarına yanıt: Ukrayna'daki çatışmalar karşısındaki tutumumuz net

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran tarafından Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) verileceği yönündeki iddialarına yanıt verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta Tahran tarafından Moskova'ya insansız hava aracı (İHA) verileceğine dair ABD yönetimi tarafından ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın gündeme getirdiği iddiaya ilişkin konuşan Keanin, "İran ve Rusya arasında bazı modern teknolojiler alanındaki işbirliği Ukrayna'daki silahlı faaliyetlerden önceye dayanıyor ve son zamanlarda bu alanda önemli bir gelişme yok" dedi.

Tahran'ın Ukrayna'daki çatışmalar karşısındaki tutumunun yeterince açık olduğuna da dikkat çeken Kenani, bu tutumun birçok kez resmi olarak kamuoyuyla paylaşıldığını da sözlerine ekledi.

Sullivan'ın İran iddiası

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran'ın yakın zamanda Ukrayna savaşı için Moskova'ya aralarında silahlı olanların da bulunduğu yüzlerce insansız hava aracı (İHA) göndereceğine ve Rus askerlerine İHA eğitimi vereceğine dair ellerinde istihbarat olduğunu söylemişti. İran ile nükleer anlaşma konusunda Tahran'ın belirli adımlar atması gerektiğini dile getiren Sullivan, "Bu anlaşma için bir zaman çizelgesi belirlemedik. Masada bir anlaşma var. Bunu biz ve Avrupalı ortaklarımız destekliyor, İran bu anlaşma için bir adım atmalı" ifadesini kullanmıştı. Sullivan, Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda da Rusya'nın istediğini alamadığını ve bazı silah sıkıntıları yaşadığını belirterek "Bizim tarafımızda, İran hükûmetinin yakın zamanda Rusya'ya yüzlerce İHA vereceğine ve bunların arasında SİHA'ların da olacağına ilişkin bir bilgi var. Ayrıca bu bilgi, İran'ın bu İHA'ların kullanımı için Rus askerlerine eğitim vereceğini ve bu sürecin bu ay başlayabileceğini gösteriyor" demişti.

Dünya Haberleri