Uluslararası haber ajansları,ülkedeki gösteriler tırmanırken, İran Parlamentosu'nun ise ezici bir çoğunlukla protestocular için ölüm cezası lehinde oy kullandığını yazdı. İran'da Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesinden bu yana eşi görülmemiş düzeyde protestolar ve halk ayaklanmaları yaşanıyor.
Amini'nin ölümü ardından, ülkenin on yıllardır görmediği büyüklükte ülke çapında protestolar yaşanmaya devam ediyor. Kadın protestocular özellikle Ayetullah Ali Hamaney liderliğindeki İran rejiminin koyduğu kurallara aykırı olarak başörtülerini yakıyor ve saçlarını kesiyor.
Sert cezalar hazırlanıyor
İranlı milletvekilleri, son günlerde tutuklanan protestoculara katı cezalar verilmesi çağrısında bulundu. CNN, İran Parlamento'sunun 227 üyesi tarafından imzalanan bir mektubun protestoculara "mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak" şekilde sert bir ceza verilmesini istediğini bildirdi.
İran hükümet sözcüsü Mesud Setayeshi, "Artık halk yetkililerden, rahatsızlığa neden olan protestoculara sağlam, caydırıcı ve yasal bir şekilde ilgilenmelerini talep ediyor" dedi.
Ölüm cezası için oy kullandılar
Newsweek’in haberine göre İran Parlamentosu "önemli bir ders" olarak gözaltındaki tüm protestoculara ölüm cezası verilmesini oyladı. 290 toplam üyeden 227'si ceza lehine oy kullandı.
CNN ise geçtiğimiz Perşembe protestolarla bağlantılı olarak yaklaşık 14 bin kişinin tutuklandığını bildirdi. Carnegie Endowment üyesi Karim Sadjadpour ise önceki gün sayının 15 bine yaklaştığını bildirdi. Sadjadpour, "Son 8 haftada İran rejimi 300'den fazla protestocuyu öldürdü, yaklaşık 15 bin kişiyi hapse attı ve yüzlercesini daha idam etmekle tehdit etti, ancak İran'ın kadınları ısrar ediyor. Bugün üniversiteli kadın öğrenciler başörtülerini çıkardılar. Ben özgür bir kadınım" diye konuştu.
Ne olmuştu?
22 yaşındaki Mahsa Amini Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan Amini 16 Eylül'de hayatını kaybetmişti. Amini'nin ölümü tüm ülkede infiale yol açarken 17 Eylül'de cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.