İngiltere'nin Ruanda kararı: Mülteciler açlık grevine başladı

İngiltere'nin, ülkeye yasadışı yollardan giren mültecileri Orta Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderme planı için düğmeye basması ardından gönderilecekleri yönünde resmi bildirim alan sığınmacılar, açlık grevine başladı.

Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye gelen sığınmacılardan bazılarının Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderilme planı tepki çekmeye devam ediyor. Sığınmacıları 151 milyon dolar karşılığında kabul eden Ruanda'ya gidecek ilk uçağın 14 Haziran'da kalkması beklenirken "gönderilmek üzere" resmi bildirim alan mülteciler açlık grevine başladıklarını duyurdu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre İngiltere'den gönderilmesi planlanan ve gözaltı merkezlerinde tutulan mülteciler açlık grevine başladıklarını duyurdu. Gatwick Havalimanı yakınındaki Brook House gözaltı merkezindeki 17 sığınmacı, yaşadıkları çaresizliği ve sıkıntıları anlattı. Sığınmacılar, kendilerine verilen gönderilme kararının detaylarını da paylaştı. 1 Haziran tarihli bir belgede, sığınma başvurusu yapan kişinin bilgileri yer alıyor ve yakın zamanda Ruanda'nın başkenti Kigali'ye sevk edileceği bilgisi yer alıyor. Belgede, sığınmacının bu karara itiraz hakkının bulunmadığı da bildiriliyor.

Ne olmuştu?

Mülteci krizine yönelik çözüm arayışında olan ülkelerden biri olan İngiltere, yaklaşık iki ay önce ülkeye yasadışı giriş yapan mültecilerin 10 bin kilometre uzaklıktaki Orta Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderileceğini açıklamıştı. İngiltere ve dünyada eleştiri konusu olan bu kararın uygulanması için düğmeye bastıklarını açıklayan ülkenin İçişleri Bakanlığı ilk grubun 14 Haziran'da sınırdışı edileceğini belirtmişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, "Süreci durdurmak ve gönderilme işlemlerini geciktirmek için girişimlerde bulunulacağını bilmekle beraber, bu girişimler beni caydıramayacak. İngiliz kamuoyunun beklentilerini yerine getirme yükümlülüğümün bilincindeyim" ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere, doğu Afrika ülkesi Ruanda'nın hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış, Ruanda 151 milyon dolar karşılığında İngiltere'den gönderilecek sığınmacıları kabul etmeye razı olmuştu. Sığınma başvuruları değerlendirilen göçmenleri göndermek için Afrika ülkesi Ruanda ile anlaşan İngiltere, bunun Ukraynalılar için geçerli olmayacağını ifade etmişti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada, mültecileri göndermek için anlaştıkları Afrika ülkesi Ruanda'ya Ukraynalıların gitmeyeceğini belirtmişti.

Dünya Haberleri