Times gazetesinde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın milletvekillerine, başbakan olması halinde, İngiltere'ye gelen mültecileri almaları için daha fazla ülkeyle müzakerelere başlayacağını söylediğini aktardı.
Olası hedeflerden biri Türkiye
Truss'a yakın kaynaklar, Sir Christopher Chope'un sözkonusu ülkeler arasında İspanya'nın da yer alacağı yönündeki iddialarını reddederken, "Halihazırda dünyanın en büyük mülteci nüfusuna sahip olmasına rağmen Türkiye'nin olası bir hedef olarak düşünüldüğünü" kabul etti.
Dışişleri Bakanı Liz Truss. Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
İddialara rağmen Türkiye, 2015 yılında Suriyeli mülteci dalgasının yükünü üstlenmesinin ardından, yeni bir mülteci akınıyla başa çıkabilecek kapasiteye sahip olmadığını defalarca dile getirdi.
Geçtiğimiz yıl Afganistan'ın Taliban'ın eline geçmesinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer AB ülkelerine "Afgan göçünün yükünü üstlenmeleri" çağrısında bulundu.
Ne olmuştu?
Ruanda'dan İngiltere'ye bu sene gelen sığınmacıların sayısı 13 bini aştı. İngiltere, göçmen akınının önüne geçmek için ülkeye gelen sığınmacıları Ruanda'ya sınır dışı etme planını yaptı.
İçişleri Bakanı'nın Doğu Afrika'ya yapacağı ilk uçuş, İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin yeşil ışık yakmasına rağmen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 11'nci saatteki müdahalesinin ardından iptal edildi.
Ruandalı sığınmacıları Kigali'ye gönderme planının iptal edilmesine yönelik yasal sorunlar ortadan kalksa dahi ilk uçuşun, yeni başbakanın eylül ayında açıklanmasından önce gerçekleşmeyeceği öngörülüyor.
Boris Johnson'ın yerine başbakan olmak için yarışan tüm adaylar, göçmenlerin işlem için Ruanda'ya gönderilmesini öngören tartışmalı politikayı sürdüreceklerini söylüyor.