Dünya liderlerinden Abe'nin ölümüne taziye mesajları

Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe, bugün ülkenin batısındaki Nara kentinde kampanya konuşması yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Sözkonusu silahlı saldırıya karşı dünya liderlerinden tepkiler yağdı. Abe'nin ölüm haberinin gelmesinin üzerine dünya liderleri taziye mesajlarını iletti.

Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe, bugün ülkenin batısındaki Nara kentinde parlamento seçimleri için kampanya konuşması yapmak üzere sahnede bulunduğu sırada, eski bir Deniz Öz Savunma Kuvvetleri üyesi olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami'nin silahlı saldırısına uğrayarak hastaneye kaldırıldı. Abe'nin durumunun kritik olduğu aktarılırken ülkedeki siyasetçilerden ve dünya liderlerinden suikasta tepki yağdı. Japonya'nın kamu kanalı NHK'in, Abe'nin ölüm haberini vermesi üzerine dünya liderlerinden taziye mesajları geldi.

Erdoğan'dan 'menfur saldırıyı kınıyorum' mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yayınladığı taziye mesajında, "Japonya eski Başbakanı, değerli dostum Abe’nin silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum" sözlerine yer verdi.

Çin'den taziye mesajı

Japonya'daki Çin büyükelçisi sözcüsü internet sitesinde yaptığı paylaşımda, "Eski Başbakan Abe, kendi döneminde Çin ve Japonya ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik katkılarda bulundu. Vefatı nedeniyle başsağlığı diliyor ve ailesine taziyelerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

'Uluslararası siyaset alanında kahraman oldu'

İtalya Başbakanı Mario Draghi, "İtalya, Japonya'yı ve özgür demokrasi tartışmalarına darbe vuran bu korkunç saldırı karşısında şok oldu. Abe, yenilikçi ruhu ve reformcu vizyonu sayesinde son yıllarda Japon ve uluslararası siyasi hayatın büyük bir kahramanı oldu. İtalya ailesine, hükümete ve tüm Japon halkına başsağlığı dileklerini iletiyor" dedi.

'Tayvan önemli bir dostunu kaybetti'

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai İng-Wen, yayınladığı bildiride, "Uluslararası toplum önemli bir liderini kaybetmekle kalmadı, Tayvan da önemli ve yakın bir dostunu kaybetti. Tayvan ve Japonya hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu demokratik ülkelerdir ve hükümetimiz şiddet içeren yasadışı eylemleri şiddetle kınamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Güney Kore'den taziye mesajı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol, Başkanlık ofisinden yaptığı açıklamada, "Japonya'nın anayasal tarihinde en uzun süre görev yapan başbakanı ve saygın bir siyasetçiyi kaybeden yaslı ailesine ve Japon halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Scholz'dan, 'Japonya'nın yanındayız' mesajı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Abe'nin parlamento seçimleri için kampanya yürütürken vurulmasından saatler sonra hayatını kaybettiği haberi karşısında "hayrete düştüğünü ve derin üzüntü duyduğunu" söyledi.

"Bu zor saatlerinde Japonya'nın yanındayız" şeklinde bir tweet atan Scholz, Abe'nin ailesine başsağlığı diledi.

Fransa'dan 'Japonya ile dayanışma içindeyiz' mesajı

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Abe'nin öldürülmesinin ardından Fransa'nın Japonya ile tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

'Demokrasimizin temellerine yapılan bir saldırıdır'

Abe'yi hayata döndürmek için sağlık çalışanlarının ellerinden geleni yaptığını bildiren Japonya Başbakanı Kişida Fumio, "Hayatının kurtarılması için kalbimin en derinlerinden onun için dua ediyorum. Bu saldırının amacı ve arka planı konusunda bir bilgim yok ancak seçimler sırasında gerçekleşen bu vahşi eylem, demokrasimizin temellerine yapılan bir saldırıdır ve kesinlikle affedilemezdir" ifadelerini kullandı.

Anthony Blinken'dan G20 toplantısı öncesi açıklama

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Endonezyalı mevkidaşı ile görüşmeden önce yaptığı basın toplantısında, "Başbakan Abe'ye karşı Japonya'daki suikast girişimine dair gelen haberlerden ne kadar büyük bir hüzün ve endişe duyduğumu söylemem gerekiyor. Durumunu bilmiyoruz, vurulduğunu biliyoruz. Tüm dualarımız onunla, ailesiyle ve Japon halkıyla. Bu çok ama çok üzücü bir an. Japonya'dan haberleri bekliyoruz" dedi.

'ABD'nin sarsılmaz bir müttefiğiydi'

Japonya'daki ABD Büyükelçisi Rahm Emanuel yayınladığı bir bildiride, "Abe-san, Japonya'nın olağanüstü bir lideri ve ABD'nin sarsılmaz bir müttefiğiydi. ABD hükümeti ve halkı, Abe-san'ın iyileşmesi için dua ediyor" sözlerine yer verdi.

'Bir soruşturma yürütülecektir'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise G20 görüşmeleri için muhabirlere verdiği brifingde, "Bu suikast girişiminin ardında ne var bilmiyorum. Olaydan toplantı sırasında haberim oldu. Konuşmama ilk olarak Japon meslektaşıma yaşananlar için duyduğum üzüntüyü ifade ederek başlamak istiyorum. Bir soruşturma yürütülecektir muhtemelen. Ekleyecek başka bir şeyim yok" dedi.

Johnson'dan istifa sonrası iyi dilek mesajı

Dün görevinden istifa eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Şinzo Abe'ye düzenlenen bu alçak saldırıyı duymaktan tam anlamıyla dehşete düştüm ve üzüntü duyuyorum. Dualarım ailesi ve sevdikleriyle" ifadelerine yer verdi.

'Şok etti'

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de resmi Twitter hesabından, "Japonya'dan eski Başbakan Şinzo Abe'nin vurulduğu haberleri bizi şok etti. Dualarımız ailesi ve Japon halkıyla" dedi.

'Singapur'un iyi bir dostuydu'

Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Japonya'nın eski Başbakanı Abe Şinzo'nun bu sabah Nara kentinde vurulması beni derin bir şoka uğrattı. Bu anlamsız bir şiddet eylemidir. Abe Singapur'un iyi bir dostuydu. Daha yeni mayıs ayında Tokyo ziyaretim sırasında kendisiyle görüştüm. Tüm dualarım Abe ve ailesiyle" ifadelerini kullandı.

Modi'den iyi dilek mesajı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Twitter'dan, "Değerli dostum Abe Şinzo'nun saldırıya uğramasından derin bir üzüntü duyuyorum. Dualarımız onunla, ailesiyle ve Japon halkıyla" sözlerine yer verdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanı'ndan G20'de iyi dilek mesajı

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, G20 toplantısında, mevkidaşı Hayaşi Yoşimasa'ya, "Şok edici bir haber. Eski Başbakan Abe'nin bir an önce iyileşmesini diliyorum" dedi.

G20 başkanı Endonezya'dan iyi dilek mesajı

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de, "G20 Dışişleri Bakanları adına yürüttüğüm G20 başkanlığımın bir gereği olarak eski Başbakan Şinzo Abe'nin bir an önce iyileşmesi için dualarımızı iletiyorum" ifadelerini kullandı .

Filipinler Dışişleri Bakanı'ndan iyi dilek mesajı

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo da Twitter hesabından, "8 Temmuz 2022 tarihinde Nara'da eski Başbakan Abe Şinzo'nun silahlı saldırıya uğramasından büyük bir şok ve dehşet yaşadım. Bir an önce iyileşmesi için dualarım onunla" sözlerine yer verdi.

'Cömert ve nazik bir adamdı'

Yeni Zelanda Başkanı Jacinda Ardern yayınladığı bir bildiride, "Japonya'nın eski Başbakanı Şinzo Abe ile ilgili haberleri duyduğumda derin bir şok yaşadım. Kendisi Başbakan olduğumda resmi olarak tanıştığım ilk liderlerden biriydi. Görevine derinden bağlıydı ve aynı zamanda cömert ve nazikti. Kendisiyle tanıştığımda yakın zamanda kaybettiğimiz evcil hayvanımızı sorduğunu hatırlıyorum; bu küçük bir jestti ama nasıl bir insan olduğunu kanıtlıyordu. Dualarım eşi ve Japonya halkıyla. Bu gibi olaylar hepimizi derinden sarsıyor" ifadelerini kullandı

halktv.com.tr DIŞ HABERLER

Dünya Haberleri