Savaşın altıncı gününde Rusya ve Ukrayna gündemiyle dünya diplomasisinden son gelişmeler...
Almanya: SWIFT’ten çıkarılan Rusya’ya kısıtlı kanallar sunulacak
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ABD ziyareti kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, “SWIFT’le ilgili yaptırımlar, darbe güçlü olsun maksadıyla yapıldı. Sadece ihtiyaç duyulan mallara yönelik ödemelerin yapılması için kısıtlı kanallar sağlanacak” diye konuştu.
Habeck, “Kuzey Akım-2 vardı. Şimdi, Kuzey Akım-2’nin yakın gelecekte izin alabileceği görünmüyor” ifadesini kullandı.
AP, Ukrayna'nın aday ülke statüsünü onayladı
Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya Avrupa Birliği'ne aday ülke statüsü veren kararı onayladı.
Putin, saldırının sonlanması için 'üç şartını' Maduro'yla konuşmasında tekrar dile getirdi
Putin, dün Macron'la yaptığı gibi Venezuela lideri Nicolas Maduro ile telefon görüşmesinde de Ukrayna'daki 'operasyonu' sonlandırmak için üç şart sundu:
"- Kiev'in Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni (Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı devletler) tanıması; Kırım'da Rus egemenliğinin tanınması
- Ukrayna'nın silahsızlanması ve Nazilerden arındırılması
- Ukrayna'nın tarafsız olması ve nükleer silahsız kalması"
Stoltenberg: 100 savaş jetimiz yüksek alarmda
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "100 savaş jetimiz yüksek alarmda" açıklamasında bulundu. Stoltenberg, "Rusya'nın daha ağır bedeller ödemesini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
Boris Johnson: Ukrayna'da savaşmayacağız
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacaklarını bildirdi. Johnson ayrıca, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin NATO üyelerinin gündemlerinde olmadığını bildirdi.
Almanya: Putin, Ukrayna halkına karşı suç işliyor
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna halkına karşı suç işlediğini söyledi. Scholz, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ve uluslararası hukukun ihlal edilmesinden çıkarılacak sonuçların ele alındığını belirten Scholz, bu savaşın Avrupa ve Batı dünyası için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Scholz, AB olarak Rusya'ya karşı "kararlı bir cevap verdiklerini" vurguladı.
Erdoğan Hollanda Başbakanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve Türkiye-Hollanda ilişkileri ele alındı.
Erdoğan, görüşmede, Rusya-Ukrayna arasında acil ateşkes tesis edilmesi için çaba göstermeyi sürdürdüklerini, Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceklerini belirtti.
Zaharova: Lavrov'un Cenevre'ye gitmesini Polonya ve Estonya engelledi
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'deki BM Silahsızlanma Konferansı'na Polonya ve Estonya'nın hava sahalarından uçuşa izin vermediği için katılamadığını belirterek, "BM Genel Sekreterliği bunu biliyordu. Üstelik her iki ülke de AB'nin yaptırımlarını referans gösterdi. Onlar (AB) çok daha ileri gitti. Çünkü yalan söylüyorlar ve sıyrılıyorlar" ifadelerini kullandı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell', "AB, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un diplomatik seyahatlerini yasaklayacak kadar ileri gitmedi" demişti.
Abu Dabi Veliaht Prensi: Rusya, ulusal güvenliğini koruma hakkına sahip
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Abu Dabi Veliaht Prensi, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Muhammed bin Zayid El Nahyan’la telefonla görüştü.
Taraflar Ukrayna’yı ele aldı. Putin, Rusya’nın Donbass’ı korumaya yönelik gerçekleştirilen özel operasyonun neden, amaç ve hedeflerini detaylı bir şekilde anlattı. Veliaht Prens, görüşmede Rusya’nın ulusal güvenliğini koruma hakkına sahip olduğunu ifade etti.
Johnson: Ukrayna'da uçuşa yasak bölge tesis edilemez
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yaptığı açıklamada Avrupa'nın Ukrayna konusunda Rusya ile uzun vadeli bir krize hazır olduğunu öne sürdü. Johnson, "İngiltere, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge tesis edemez; bu, Rusya ile doğrudan çatışmaya yol açar" dedi.
Polonya: NATO'ya Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceğimizi bildirdik
Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, NATO'ya Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceklerini bildirdiklerini açıkladı.
AB'nin Kiev'e savaş uçağı desteğini Polonya üzerinden vermesi bekleniliyordu.
İngiltere Adalet Bakanı: Putin ve komutanları, savaş suçuyla yargılanabilir
İngiltere Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, LBC radyosuna yaptığı açıklamada, bir iddiasını gündeme getirdi. Raab, radyoya yaptığı konuşmada şöyle konuştu: "Uluslararası toplumda; ister Putin, ister Moskova'da etrafında olanlar, isterse sahadaki komutanlardan olsun, herhangi bir savaş suçunun hesabının sorulduğundan emin olma konusunda net bir kararlılık var."
İtalya: Rus oligarklara yeni yaptırımlar uygulayacağız
İtalya Başbakanı Mario Draghi, ülkede 10 milyon euro'dan fazla varlığı bulunan Rus iş insanlarına yönelik yeni yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.
Draghi, yaptığı açıklamada, "İtalya, (Rusya'ya karşı) gerekirse daha fazla kısıtlayıcı önlem almaya hazır. Özellikle oligarklara karşı daha fazla hedefli önlemler almayı önerdim. Buradaki düşünce, varlıkları 10 milyon euro'yu aşanların uluslararası bir sicilini oluşturmak" ifadelerini kullandı.
Yunanistan, Rusya ile kültürel etkinlikleri durduruyor
Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığından yapılan açıklamada, Atina Konser Salonu'nda "Moskova'dan canlı Bolşoy Balesi gösterimi" etkinliği kapsamında 6 Mart'ta izleyiciyle buluşturulması planlanan "Kuğu Gölü Balesi" gösteriminin iptal edildiği belirtildi.
Açıklamada, Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni'nin talimatıyla Rus kültür kuruluşları ile etkinlik düzenlenmesinin, buna yönelik iş birliği ve program yapılmasının askıya alındığı kaydedildi.
Faha önce de Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı, Rusya Federasyonundan gelenlerin yatırım amaçlı oturum izni başvurularının inceleme sürecinin askıya alındığını ve yeni başvuruların kabul edilmeyeceğini duyurmuştu.
NATO: Rusya savaşı derhal durdurmalıdır
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “NATO, Rusya’yla çatışma aramıyor, Rusya derhal savaşı durdurmalıdır” dedi.
Stoltenberg: Rusya derhal savaşı durdurmalı
AfD: Batının tarihi başarısızlığı
Almanya'da son seçimlerde yüzde 10 oy alan AfD'nin Eşbaşkanı, Ukrayna'da yaşananlardan Batı'nın tarafsızlık statüsü vermek yerine NATO ve AB üyeliği vaat etmek politikasının sorumlu olduğunu söyledi. Weidel, "Rusya'ya hakaret ettiler, bu, Batı'nın tarihi başarısızlığıdır" dedi.
Pazar günü mecliste konuşan AfD milletvekili, Ukrayna'daki durumu 'Batı'nın başarısızlığı' diye niteleyerek aslında çok önce Kiev'e tarafsız statü verilmesi gerektiğine dikkat çekti. "Ukrayna ve diğer tüm çevre ülkeleri tarafsız statüye getirmek ve NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin sınırlarını sürekli olarak zorlamamak için zamanında önlemler alınmalıydı" eleştirisini getiren Weidel, "Sorun Ukrayna'ydı, sorun tarafsız statüsünün olmamasıydı ve tüm bu zaman boyunca sorunun üzerine uykuya yatıldı" dedi.
Daimi tarafsızlık statüsüne sahip ülkelerden Ukrayna'ya silah yardımı
Daimi tarafsızlık statüsüne sahip ülkeler, Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'ya karşı sert açıklamaları ve Ukrayna'ya silah yardımlarıyla sessizliklerini bozdu. Afganistan, Suriye, Irak gibi savaşlara sahne olan ülkelerde yaşananlara karşı sessiz ve tarafsız kalmayı tercih eden İsveç, Finlandiya, Avusturya, İsviçre ve İrlanda Ukrayna konusunda Rusya karşıtı tavır sergiledi.
Daimi tarafsızlık statüsüne sahip bu ülkeler, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'nın yanında olduklarını açıkça beyan etti, hatta bir adım daha ileri giderek Rusya'ya hava sahalarını kapattı ve yaptırım kararı aldı.
Bu ülkelerden ardı ardına gelen kararlar, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'nın acı hatıralarıyla endişeye kapıldığı ve birlik içinde hareket ettiği yorumlarına neden oldu.
İsveç: İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Ukrayna'ya hafif silahların yanı sıra tanksavar göndereceklerini açıkladı.
İsveç de Avrupa Birliği'nin (AB) diğer üyeleri gibi Rusya'ya hava sahasını kapattı.
Finlandiya: Bir diğer daimi tarafsızlık statüsüne sahip Avrupa ülkesi Finlandiya da "Rusya'nın, eylemleriyle Ukrayna'yı hedef aldığını ancak aynı zamanda tüm Avrupa'nın güvenliğine saldırdığını" açıkladı. Finlandiya ayrıca Ukrayna'ya 2 bin kurşun geçirmez yelek, 2 bin miğfer, 100 sedye ve iki acil tıbbi bakım istasyonu için ekipman göndereceğini duyurdu.
Avusturya: Avusturya da daimi tarafsızlık statüsüne rağmen, Rusya-Ukrayna savaşında açıkça Ukrayna'dan yana tavır koydu. Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine yönelik saldırının cevapsız kalmayacağını söyledi.
İsviçre: Uluslararası arenada tarafsızlığı ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapmasıyla tanınan İsviçre de Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan ülkeler arasına katıldı.
AB üyesi Avusturya, 27 Şubat'ta hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapattı.
'Ukrayna, ABD'nin yarattığı krizlerin kurbanı'
İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Ukrayna'nın 'ABD'nin yarattığı krizlerin kurbanı' olduğunu dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin ise, "Taraflar arasında barış görüşmelerinin başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasını yaptı.
İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Ukrayna'nın 'ABD'nin yarattığı krizlerin kurbanı' olduğunu dile getirdi. Televizyon konuşmasında Hamaney, Tahran'ın savaşın sona erdirilmesini desteklediğini, ancak çatışmanın kaynağının kim olduğunun fark edilmesi gerektiğini söyledi.
Hamaney, Ukrayna'daki krizin 'ABD'ye güvenilemeyeceğini gösterdiğini' belirtti.
Çin Dışişleri: Müzakerelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, düzenlediği basın toplantısında, "Taraflar arasında barış görüşmelerinin başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Tarafların yakın gelecekte yeni bir müzakere turu düzenleme konusunda anlaştıklarını not ettik ve diyalog ve müzakere sürecini sürdürmeye devam etmelerini umuyoruz" ifadelerini kullandı.