Biden ve Şi yüz yüze görüşecek mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping'in önümüzdeki haftalarda konuşma fırsatı bulmasını beklediğini söyledi.

Tayland'da düzenlenen bir basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping'in kasım ayında Endonezya'nın Bali adasında düzenlenecek G20 zirvesi öncesinde iki ülke liderleri olarak ilk kez yüz yüze bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri sorusuna ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, o zaman için konuşamayacağını ifade etti.

Aynı ay Tayland'da yapılacak Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine ABD'nin kimi göndereceği konusunda da yorum yapamayacağını belirtti.

Blinken kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "Şi ve Biden ile ilgili olarak beklentimiz önümüzdeki haftalarda konuşma fırsatı bulacakları yönünde, sonbaharda neler olabileceği konusunda bir şey söyleyemem" dedi.

'Büyük bir ihtimalle APEC'e katılacağız'

Blinken ayrı bir soruya verdiği yanıtta, "APEC zirvesine katılmayı dört gözle beklesek de kimlerin katılacağı konusunda henüz bir şey söyleyemem, ancak ABD büyük bir ihtimalle orada olacak" ifadelerini kullandı.

'Dobra' olarak nitelendirdiler

Blinken, G20 Dışişleri Bakanları toplantısı için gittiği Bali adasında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile beş saatten fazla süren görüşmeden bir gün sonra konuştu.

Hem Blinken hem de Wang ekim ayından bu yana yaptıkları ilk yüz yüze görüşmeyi "dobra" olarak nitelendirirken, Çin medyası Wang'ın Blinken'a ABD-Çin ilişkilerinin yönünün ABD'nin algılarındaki bir sorun nedeniyle daha da "sapma" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylediğini aktardı.

Blinken, görüşmelerin ardından Çin'in Rusya ile "ittifakı" konusundaki endişelerini dile getirdi ve Xi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkisini doğrudan eleştirdi.

Ne olmuştu?

ABD, Çin'i başlıca stratejik rakibi olarak nitelendiriyor ve Beijing ile olan zorlu ilişkilerini istikrarlı tutmak ve çatışmaya dönüşmesini engellemek için üst düzey angajmanın önemli olduğunu söylüyor.

Haziran ayı sonlarında ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Biden ve Şi'nin önümüzdeki birkaç hafta içinde tekrar konuşmalarının beklendiğini ve ABD'li yetkililerin Wang ile yapacakları görüşmede bunu sağlamlaştırmaya çalışacaklarını ve belki de kasım ayındaki G20 zirvesi sırasında yüz yüze bir görüşme olasılığını araştıracaklarını söylemişti.

Tayland Dışişleri Bakanlığı sözcüsü cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Wang Yi'nin Salı günü Tayland'a yaptığı ziyaret sırasında Taylandlı mevkidaşına COVID-19 salgını sırasında Çin'den ayrılmayan Şi'nin başka bir işi olmazsa APEC zirvesine katılacağını söylediğini aktarmıştı.

halktv.com.tr DIŞ HABERLER

Dünya Haberleri