ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO ittifakına katılımının ABD tarafından resmen desteklenmesi için son adım olan "onay belgelerini" imzaladı.
İki ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ittifaka katılmaları konusunda Biden, "Bunun yalnızca Avrupa ve ABD’nin değil dünyanın da daha güvenlikli ve istikrarlı bir noktaya gelmesi için dönüm noktası olduğuna inanıyorum" açıklamalarında bulundu.
ABD Senatosu geçen hafta 95’e 1 gibi ezici bir çoğunlukla ittifakın büyümesini destekleyerek, ikiye ayrılmış Washington'ın nadir hemfikirliğine de bir örnek teşkil etti. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler iki İskandinav ülkesinin ittifaka üyeliğini güçlü bir şekilde onaylayarak, iki ülkeyi de modern orduları zaten NATO ile yakın iş birliğinde bulunan önemli müttefikler olarak değerlendirdi.
Ne olmuştu?
İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna işgaline tepki olarak NATO üyeliği başvurusunda bulunmuştu. Moskova ise her iki ülkeyi de ittifaka katılmamaları konusunda defalarca uyarmıştı.
Biden, iki ülkenin ittifaka girmesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "tam da istemediği şeyi" yaşadığını söylemişti.
30 üye ülkenin onayı gerekiyor
NATO’nın 30 müttefiki, geçtiğimiz ay İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokolünü imzalayarak, iki ülkenin tüm üye devletlerin kararı onaylamasının ardından nükleer silahlı ittifaka katılmalarına izin verileceğini bildirdi.
Finlandiya ve İsveç’in, bir müttefik ülkeye yapılan saldırının hepsine yapılmış sayılacağını belirten Beşinci Madde ile korunabilmesi için katılım kararının NATO üyesi 30 ülkenin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor.
Katılım kararı Kanada, Almanya ve İtalya gibi bazı üye ülkeler tarafından onaylanmış olmasına rağmen tüm üye ülkeler tarafından onaylanmasının bir yıl sürebileceği öngörülüyor.