Türkiye İsveç'ten iadelerini istemişti... Norveç'e sığınma başvuruları gündemde
Norveç Göçmenler Ofisi Sığınmacı Bölüm Şefi Line Zahl Kvakland, Klassekampen gazetesine yaptığı açıklamada, (İsveç'in Türkiye'ye teslim etmeye hazırlandığı terör örgütü üyeleri) bu kişilerin, Norveç'e sığınma başvurusu yaptıkları taktirde, başvurularının kabul edilip, olağan şekilde inceleneceğini belirtti.
'Zor bir uygulama'
Norveç'e sığınma başvurusu iddiasına ilişkin, Uluslararası Hukuk ve Mülteci Uzmanı Profesör Terje Einarsen, bunun zor bir uygulama olduğunu ve Türkiye'nin bu duruma şiddetle karşı çıkacağını aktardı. İsveç'in NATO üyeliği ön koşulu için Türkiye ile yaptığı anlaşmayı hatırlatan Einarsen, bu anlaşmanın bütün NATO ülkelerini kapsadığını vurguladı.
'Üyeliklerine onay vermeyeceğiz'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde 13. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmasında, İsveç ve Finlandiya'ya seslendi. Erdoğan, "Madrid'teki son NATO zirvesinde bir kez daha ortaya koyduk. PKK'lıların sokaklarında cirit attığı devletlerin üyelikleri NATO'nun temsil ettiği değerlere zarar verecektir. Finlandiya ve İsveç'le ilgili net ve kararlı tutumumuzu koruyoruz. Sözler yerine getirilmeden Türkiye bu iki ülkenin üyeliğine onay vermeyecektir" dedi.
'Terör örgütü' tanımı yapılmamıştı
NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç ile Türkiye arasında, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik üçlü muhtıra imzalanmıştı. Türkiye’nin, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularına itirazlarını kaldırmasının yolunu açan üçlü mutabakat zaptında Stockholm ve Helsinki, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdünde bulunmasına karşın bu örgütler için “terör örgütü” tanımı kullanılmamıştı. Bunun yerine sözkonusu mutabakatta, "Türkiye'de terör örgütü olarak tanımlanan" ifadeleri yer almıştı.
Finlandiya: Metinde YPG terör örgütü olarak değerlendirilmiyor
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin önde gelen gazetelerinden Helsingin Sanomat'ın (HS) aktardığına göre, "YPG gibi örgütleri terörist olarak kabul etmek için hevesli değiliz, çünkü NATO müttefikleri ve Türkiye arasında bu konuda bir bakış açısı farklılığı var. Türkiye, bunları terörist olarak kabul ediyor" ifadelerini kullanmıştı. Niinistö, “Metinde YPG’nin zikredilmesi Türkiye’nin esas amaçlarından biriydi, sonunda uzlaşabildik, çünkü en son aşamada aslında hiçbir şey değişmedi. Metinde YPG terör örgütü olarak değerlendirilmiyor, Türkiye’nin istediği gibi tanımlanmadı" demişti.
Fotoğraf: AA
Bakan Bozdağ: İsveç ile Finlandiya iade taleplerimize henüz cevap vermedi