Almanya'da genel seçimler 26 Eylül Pazar günü gerçekleşecek. Yapılan anketlerde önde olan üç isim; Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Adayı Olaf Scholz, Başbakan Angela Merkel'in muhafazakar partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) adayı Armin Laschet ve Yeşiller Partisi adayı Annalena Baerbock arasındaki rekabet de ısınarak devam ediyor.
Tüm dünyanın dikkat kesildiği seçimlerde yüzde 12'lik bir seçmen oranına sahip göçmenlerin hangi partiye daha sıcak yaklaştıkları da merak edilen konulardan biri.
Göçmenlerin tercihleri merak konusu
83 milyon nüfusa sahip Almanya'da oy kullanma hakkına sahip 7 milyondan fazla göçmen yaşıyor. Çoğunluğunu Türk, Rus ve Suriye kökenli seçmenlerin oluşturduğu göçmenlerde, partilerin oy dağılımı da büyük önem arz ediyor.
CDU'ya yakın olan Konrad Adenauer Vakfı'nın göçmenlerin oy tercihine yönelik yaptığı çalışmalar, parti seçimleri arasındaki aktif hareketliliğe rağmen Türklerin çoğunlukla 15 yıl sonra yükseliş gösteren SPD'yi tercih ettiklerini, Rus kökenli göçmenlerin ise CDU'ya yakınlık duyduğunu gösteriyor.
'Türk Laschet'
Üç milyona yakın Türk göçmenin yaşadığı Almanya'da, yeni seçilecek Başbakanın göçmen politikaları merak uyandırırken "Türk Laschet" lakabıyla bilinen CDU adayı Armin Laschet, daha önce Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya'da uyum bakanı olarak görev yapmıştı. Seçmenler ve yorumcular Laschet'in uygulayacağı politikalardan umutlu olsa da nihai sonucu pazar günü yapılacak seçimler belirleyecek.
Türkiye politikaları konusunda da Merkel'in çizgisinin devamını temsil eden bir siyasetçi olarak yorumlanan Armin Laschet, daha önce açıkladığı eylem planında, ailelere yardımın artırılacağını, ev alacaklara yardım yapılacağını ve vergi kolaylığı sağlanacağını belirtmiş, iklim ve tarım konusunda da yeniliklere gidileceğinin altını çizmişti.
Vergi muafiyeti vaadiyle de dikkat çeken Laschet, dar ve orta gelirlilerin bin 250 euro'ya kadar vergiden muaf olacağını bildirmişti.
'Göçmenler büyük şans'
Maliye Bakanı ve Başbakan Merkel'in yardımcılığı görevlerini yürüten SPD'nin adayı Olaf Scholz, göçmen politikalarına yönelik verdiği vaatlerle öne çıkıyor. Scholz, Almanya'nın gelişmesinde büyük bir rol oynadıklarını belirttiği göçmenler için "Büyük şans" ifadesini kullanmış, göçü ülkenin lehine çevirmenin önemine dikkat çekmişti.
Daha önce açıkladığı eylem planında saatlik asgari ücreti 9,50 euro’dan 12 euro’ya çıkartacağını ve ‘belirli süreli iş sözleşmesini’ kaldıracağını belirten Olaf Scholz, oy kullanma yaşını ise 18’den 16’ya düşüreceğini kaydetmişti.
Öte yandan Scholz, rakibi CDU/CSU’nun eylem planında yer alan işletmelerden daha az vergi alınması ve Dayanışma Vergisi’nin kademeli olarak kaldırılması planlarına ateş püskürerek, “CDU/CSU’nun planlarının finansmanı hem mümkün değil hem de ahlaki değil” ifadelerini kullanmıştı.
Mültecilere açık kapı politikası
Başbakan Merkel'in partisi CDU tarafından "Sosyal-refah devletimiz açısından bir bomba kadar yıkıcı" olarak yorumlanan mültecilere açık kapı politikası uygulayacağını belirten Yeşiller Partisi Başbakan adayı Annalena Baerbock, çocukların ve sığınmacıların haklarını geliştirmek ve düşük ücretlilerin vergi yükünü hafifletmek için çeşitli politikalara yönelik vaatlerde bulunuyor.
Seçim beyannamesinde acil bir iklim koruma programını ortaya koymayı hedefleyen Yeşiller, NATO’nun gayrisafi milli hasılanın yüzde 2’si kadar savunma harcaması hedefini reddederek, NATO’yu stratejik olarak yeniden konumlandırmayı hedefliyor.
Partilerin tahmini oy oranları neler?
Almanya'da yaklaşan seçimler için Kantar isimli araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, Olaf Scholz'u aday gösteren SPD'nin yüzde 25, Armin Laschet'i aday gösteren CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 22, Yeşiller ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oy oranları ile sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 11 olarak ölçüldü.
Kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un gerçekleştirdiği ankete göre ise Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10'luk oy oranını korudu, Sol Parti'nin oy oranı ise iki puanlık artışla yüzde 8'e yükseldi.
Seçimin künyesi
Almanya'da gerçekleşecek olan genel seçimler için ülkede 16 eyalette 85 bin sandık kuruldu. 2,8 milyon gencin ilk kez oy kullanacağı belirtilen ülkede, yaklaşık 650 bin seçim görevlisi çalışacak.
Yaklaşık 900 bin Türk'ün oy kullanacağı seçimlerde toplam 7,5 milyon göçmen kökenli seçmen, sandıkta tercihlerini yapacak.