Yapılan iki değişiklik önergesinin birinde, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un 2018'den bu yana Türkiye'nin İHA ihracatına ve bu İHA'ların ABD firmaları tarafından üretilen parça veya teknolojileri içerip içermediğine ilişkin rapor hazırlamasını zorunlu kılıyor.
Önerge öte yandan Dışişleri Bakanlığı’nı Türkiye'nin ihracatının Silah İhracatı Kontrol Yasası’nı veya diğer herhangi bir ABD yasasını veya yaptırımını ihlal edip etmediğini belirlemekle de yükümlü tutulmasını istiyor.
'ABD bunun bir parçası olmamalı'
Menendez bu konuyla ilgili, Türkiye'nin İnsansız Hava Aracı (İHA) programının ABD’nin ulusal güvenliğine etkilerinin araştırılması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'nin İHA satışları barış, istikrar ve insan haklarını tehdit ediyor" dedi.
"ABD bunun bir parçası olmamalı" diyen Menendez, söz konusu değişikliğin, "Amerikan parçalarının bu Türk silahlarına dahil edilmesinin engellenmesi gerektiğinin bir göstergesi" olduğunu belirtti.
Azerbaycan'a yardım konusu
Değişiklik önergelerinden bir diğeri ise, 1992’de yürürlüğe giren ve "Ermenistan ve Dağlık Karabağ'a karşı tüm ablukaları ve diğer saldırgan güç kullanımlarını durdurmak için kanıtlanabilir adımlar atana kadar" Azerbaycan Hükümeti’ne yardımın çoğunu yasaklayan Özgürlüklere Destek Yasası'nın 907’inci maddesine ilişkin istisnaların uygulanmasını sona erdiriyor.
Menendez, "Bakü'deki rejim, Türkiye'nin de desteğiyle, Ermenistan ve Azerbaycan arasında barışçı, müzakere edilmiş bir süreç yerine şiddet yolunu seçmeye devam etti. Bu ve gelecekteki tüm yönetimlerin bu tür yardımları durdurmasının ve Özgürlüklere Destek Yasası'nın 907’nci maddesine uyulmasının zamanı çoktan geldi" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, "Azerbaycan Hükümeti açıkça bu adımları atmadı, ancak bu hükümete yapılan yardımlar son yıllarda hızla arttı" ifadesine yer verildi.