Küresel ısınmanın etkileri daha somut bir şekilde hissedilmeye başladı. Kasım ayının ortasında havanın sıcak seyretmesi, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de kuraklık sorununun arttığını gösteriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Meteoroloji Müdürlüğü'nün yayınladığı "2022 Yılı Ekim Ayı Alansal Yağış Raporu", Türkiye için durumun iyiye gitmediğini bir de haritalar ile gözler önüne serdi.
Kasım 2020'den Ekim 2022'ye doğru 24 aylık bir değerlendirmeyi görselleştiren harita, "standart yağış indeksi" metoduna göre hazırlandı. Haritada Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Uşak, Denizli ve Burdur alanının "olağanüstü kurak" anlamına gelen siyah renkle gösterilirken, sözkonusu bölgelerin çevresinin "çok şiddetli kurak" ve "şiddetli kurak" anlamına gelen kahverengi ve kırmızı ile renklendirilmesi dikkat çekti.
Ülkenin en büyük nüfusa sahip şehri olan İstanbul'un bir kısmı ise "hafif kurak" anlamına gelen sarı renkle gösterilirken, Tekirdağ ise kırmızıyla renklendirildi.
Türkiye karardı
"Normalin yüzdesi metoduna" göre hazırlanan haritada ise daha içler acısı bir görüntüyle karşılaşıldı. Son bir ayda Marmara'nın büyük bir kısmı, Ege, İç Anadolu'nun büyük bir kısmı, Karadeniz'de bulunan Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop ile Doğu Anadolu "şiddetli kuraklık" anlamına gelen kahverengiyle renklendirilerek "acil durum"da oldukları belirtildi.
Yüzde 50'nin üstünde baraj kalmadı
Resmi verilere göre, bugün İstanbul'da baraj doluluk oranı düne kıyasla düşüş göstererek yüzde 37,42 oldu. Alibey Barajı'nın doluluk oranı yüzde 20.26 ölçülürken, Sazlıdere Barajı yüzde 42,85, Pabuçdere Barajı ise 3,69 doluluk gösterdi. İstanbul'a su sağlayan 10 barajdan doluluk oranı yüzde 50'nin üzerinde bulunan bir baraj kalmadı.