İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin ocak ayı toplantılarında AKP’li Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan Bulgur Palas ve çevresine ilişkin imar planı görüşüldü.
İttihat ve Terakki Cemiyeti döneminde Bolu Milletvekili Mehmet Habib Bey’in yaptırdığı ve halk arasında bilinen adıyla “Bulgur Palas” ve yakın çevresi, Bakanlar Kurulu tarafından 2006 yılında, “Bulgur Palas Yenileme Alanı” ilan edilmişti.
İlk plan değişikliği, 17 Eylül 2019’da İBB’ye gönderildi. Meri planlarla uyumsuz olduğunu ifade eden İBB, ‘başkanlık oluru’ alarak dosyayı 20 Şubat 2020 tarihinde iade etti. Fatih Belediyesi, planda birtakım değişiklikler yaptı ve ikinci planı 19 Ağustos 2020’de yeniden İBB’ye gönderdi.
İBB Planlama Müdürlüğü, söz konusu teklifle ilgili hazırladığı dosyayı, Müdürlük değerlendirmesini de ekleyerek, 9 Kasım 2020 tarihinde, hakkında karar alınmak üzere İBB Meclisi’ne gönderdi. Müdürlük değerlendirmesinde özetle şöyle denildi:
“Parklar ve Dinlenme Alanları lejantında kalan 33, 34, 35, 36 parsellerin Konut Alanına alındığı, konut alanını arttırıcı, yeşil alan donatısını azaltıcı nitelik taşıdığı, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmadığı, parsel bazında yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırıcı nitelikte olduğu, konunun bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.”
Ne var ki İBB Meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubu, teklifi ilçeden geldiği şekliyle kabul etti. Planlama Müdürlüğünün sakıncalarını dikkate alan CHP ve İYİ Parti, teklife ret oyu verdi.
Bulur Palas'ın tarihi
Fatih Belediyesi’nin yeniden planladığı “Bulgur Palas Yenileme Alanı” yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Toplam 37 parsel ve yollardan oluşan alanın 6 bin metrekarelik kısmı, üzerinde “Bulgur Palas”ın bulunduğu parsel oluşturuyor.
2. Meşrutiyetin ilanından sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin adayı olarak 1908’de Bolu Milletvekili seçilen Mehmet Habib Bey’in yaptırdığı “Bulgur Palas”ın mülkiyeti, bankalara olan borçlarından dolayı 1926’da Osmanlı Bankasına geçti. Bir dönem Osmanlı Bankası’nın arşiv binası olarak kullanılan tarihi bina daha sonra Garanti Bankası’na (Doğuş Holding) devredildi.
Araştırmacı yazar Mehmet Tunçkol’un “İttihat Terakki’nin Milli Burjuva Yaratma Politikası ve Bolu Milletvekili Mehmet Habip Bey” başlıklı yazısında, “Bulgur Palas” ile ilgili şöyle deniyor.
“İttihat Terakki’nin ‘yerli burjuva yaratma’ politikasının, savaş yıllarında ortaya çıkan ‘harp zenginlerinin’ tipik bir örneği olan Mehmet Habip Bey’in inşaatına giriştiği bu görkemli şato, halk arasında ‘Bulgur Palas’, Habip Bey’in adı da ‘Bulgur Palas Habip Bey olarak etiketlenmiştir.”
Abdurrahman Gülseren
Abdurrahman Gülseren, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a saldıranlar arasındaydı. Gülseren’in ortaya çıkan bir konuşmasında İttihat ve Terakki’yi şiddetli bir şekilde savunduğu ve geleneğini benimsediği anlaşılıyor. Gülseren bu konuşmasının sonunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Abdülhamit’e benzeterek “Erdoğan günümüzün üçüncü Abdülhamit’i. İkincisini biz indirdik, üçüncüsünü de biz indireceğiz inşallah" ifadelerini kullanmıştı.
İLGİLİ HABER - Selçuk Özdağ'a saldıran kişi, Erdoğan'ı Abdülhamit'e benzetip "İndireceğiz" demiş