NASA'nın küresel ısınmanın denizlere olan etkilerini gösteren yeni etkileşimli etkileşimli aracıyla; dünyadaki denizlerin iyiden kötüye sıralanan 6 olası senaryoyu paylaştı.
Dünyadaki denizlerin 2020 ila 2150’ye kadar ne kadar yükseleceğini gösteren verilerde, Türkiye’den Antalya da bulunuyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) altıncı değerlendirme raporunun ilk bölümünün yayınlanmasının ardından duyurulan etkileşimli araçta 1995-2014 yılları arasındaki deniz seviyeleri baz alınırken, büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan salınımdaki insan etkisinin atmosferi, okyanusu ve toprağı “kesinlikle” ısıttığı ifade edildi.
Türkiye nasıl etkilenecek?
NTV'nin haberine göre, küresel ısınmanın etkisiyle dünyadaki bütün denizlerin gelecek yıllardaki seviyelerini yayımlayan NASA’nın etkileşimli aracında; Türkiye’nin turizm şehri Antalya da yer alıyor. Antalya’nın paylaşılan en iyi ve en kötü senaryo içerisinde bile 9 yıl içerisinde deniz seviyesinin 13 ila 14 santimetre yükseleceğini aktaran NASA, bunun 2050 yılında 22 ila 30 santimetre aralığında olacağını belirtti.
En iyi ve en kötü senaryo
Küresel iklim tahminleri ölçüsünde 2100 yılında Antalya deniz seviyesinin en iyi senaryoda 44, en kötü senaryoda 90 santimetre yükseleceğini bildiren NASA verileri, bunun 2150 yılında en iyi senaryoda 65 santimetreyi, en kötü senaryoda ise 2 metre 8 santimetreyi bulabileceğini bildirdi.
Okyanusların sera gazı salınımına etkisi
Okyanusların salınan sera gazlarından gelen aşırı ısının yüzde 90'ından fazlasını emdiğini belirten etkileşimli araç uygulamasında, deniz seviyelerinin 1970'ten bu yana giderek daha hızlı bir şekilde yükseldiği aktarıldı.
Son 100 yılda en fazla yükselen dönem
Öte yandan son 100 yılda deniz seviyesinin geçtiğimiz 3 bin yıl içerisinde en fazla yükselen dönem olduğunun altı çizilen araştırmada, küresel ortalama deniz seviyesinin, son 10 yılda yılda yaklaşık 4 milimetre yükseldiğinin altı çizildi.