Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) , yıllardır Ay'ın kutup bölgelerine su bulmak için araştırma yapıyor.
NASA, kraterlerin tabanında sıkışmış su buzlarının gelecekteki astronot görevlerinde içecek su, solunacak hava ve geri dönüş için roketlere yakıt olabilecek hatta güneş sisteminin dışından Dünya'ya dönüşlerde kullanılabilecek yakıt için faydalı bir buluş olacağı öngörüsünde bulunuyor.
Bu görev için VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) adlı uzay aracının belirlendiğini açıklayan NASA, VIPER'ın Nobile yakınlarına inişinden itibaren 100 gün süreyle bölgede keşif çalışması yapması planlıyor.
Ay'a delik açılacak
Konuyla ilgili yapılan basın toplantısında NASA gezegen bilimi bölümü direktörü Lori Glaze, aracın Ay'ın toprağıyla temasta olacağını ve hatta birkaç metrelik delik açacağını bu sayede Ay'la ilgili bilinenlerin daha iyi tanımlanmasına yardımcı olacağını kaydetti.
Güneş sisteminin en soğuk bölgelerinden
Euronews'te yer alan habere göre, Ay'ın güney kutbunun batı ucunda Nobile kraterinin yakınlarına iniş yapacak olan VIPER, 65 kilometre genişliğindeki kraterin bir cismin çarpması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.
Kutuplara yakın bölgeler güneş ışığı ufuktan az ulaşabildiği için sürekli gölgede kalmaları sebebiyle güneş sisteminin en soğuk bölgelerinden olduğu tahmin ediliyor.
Güneş panelleriyle çalışacak olan ve Dünya ile temasını sürdürebilmesi için ışığa ihtiyacı bulunan VIPER'ın aküsünün karanlıktan en fazla 50 saat kadar çalışmasına yeteceği bildiriliyor. Bu nedenle aracın fazla karanlık bölümlerde fazla ilerlemeyeceği tahmin ediliyor.
Golf arabası büyüklüğünde
VIPER yaklaşık bir golf arabası büyüklüğünde ve yaklaşık yarım ton ağırlığı ile yüzeyin altından örnek toplamasına ve geri getirmesine imkan veren bir dizi araç gereç taşıyabilme kapasitesine sahip.