Suudi Arabistan’ın Türk mallarına yönelik boykot kararına ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın kendisine yönelttiği soru önergesine Mevlüt Çavuşoğlu'nun dün verdiği yanıt, boykotun ortaya çıktığı eylül ayından bu yana Türkiye'nin resmi ağızdan yaptığı tek net açıklama.
Çavuşoğlu, 27 Kasım'da Niamey’de yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı 47. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud'a konuyu gündeme getirdiğini aktardı. Ancak Faysal'ın kendisine ne söylediğini ve konuyu neden çözmediğini anlatmadı.
Çavuşoğlu ne yapıldığını satır başlarıyla şöyle anlattı:
- Keyfiyeti ayrıca ilgili uluslararası platformlarda da gündeme getirmeye devam etmekteyiz.
- Ulusal menfaatlerimizi, firmalarımızın ve vatandaşlarımızın ekonomik çıkarlarını ilgilendiren hiçbir konuda sessiz kalınması söz konusu değildir. Bu konuda da ikili ve çok taraflı platformlarda gerekli adımlar atılmaya devam edilecektir.
- Önceliğimiz diyalog ve diploması. Türkiye, önceliği diyalog ve diplomasi olmakla birlikte, menfaatlerini savunmak ve milli güvenliğini korumak için sahada ve masada gerekli adımları atmaktan çekinmeyen dış politika anlayışını sürdürmekte kararlıdır."
Çavuşoğlu sessiz kalınmadığını söylese de konunun nasıl gündeme getirildiği konusunda ne bu açıklamada ne de daha önce kamuoyuna yansıyan beyanlarda net bir bilgi yok. Aksine Ankara'nın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesi konusunda uzun süredir sessiz kalması dikkat çekici. ABD'nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı azmettirici olarak suçlayan raporuyla ilgili de Türkiye'nin bir tavrı kamuoyuna yansımadı. Erdoğan en son prens Muhammed'in babası Kral Selman ile 20 Kasım'da telefonda görüşmüştü.
CHP'liler ne istiyor?
Tanal ve CHP'li vekiller Suudi Arabistan’ın Türk mallarına uyguladığı ambargo konusunda Meclis Genel Kurulu’nda bir genel görüşme açılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na teklif sunmuştu. Teklifte Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sessiz kalmasının beklenemeyeceği vurgulanıyor.
Suudi Arabistan’ın fiili ambargosu nedeniyle kimyasal maddeler, tekstil, mobilya, tarım ve gıda ürünlerinin bu ülkeye girişine engeller çıkarılıyor. Öyle k gümrük vergisi ödenmiş bazı ürünlere bile sınırda engel çıkarılıyor. Bu ülkeye yapılan yıllık 2 milyar doların özerinde ihracatın ambargonun başlamasıyla birlikte yüzde 50'sinin durduğu ticaret odalarının kayıtlarında görülmeye başlanmıştı.
Suudi Arabistan Kaşıkçı raporunu reddetti
Suudi yazardan bayrak değişikliği teklifi: Bayrak 6 kez değiştirildi ve bunlarda kılıç yoktu