Sayıştayın belediye raporlarında korkunç bulgular: Her yer yolsuzluk!
Sayıştayın belediyelere ilişkin yolsuzlukların yazdığı ve daha sonra kaldırılan 2019 yılı denetim raporları dün sabah yeniden okumaya açıldı.
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; Sayıştay raporunda Üsküdar, Fatih, Sakarya ve Ordu belediyelerinde çok sayıda yolsuzluk tespit edildi.
Üsküdar Belediyesi
Üsküdar Belediyesi, sadece özel durumlarda kullanılması gereken ancak son yıllarda Türkiye’de olağan durumlarda da başvurulan pazarlık usulüyle 72 ihale yaptı. Bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli ise 162 milyon 352 bin 569 lira.
Sayıştay raporunda, yasalara göre yalnızca doğal afet, salgın hastalıklar gibi özel durumlarda işin hızla tamamlanması adına kullanılması öngörülen pazarlık usulünün, Üsküdar Belediyesinde genel bir uygulama hâline getirildiği vurgulandı. Rapor, söz konusu durumu kanuna aykırı buldu.
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Ordu Büyükşehir Belediyesi, aynı alımları bölerek ihale etti. Sayıştay raporuna göre; aynı tarihte, aynı müdürlük tarafından, aynı mahiyette ve aynı yükleniciden yapılan bir alım Kamu İhale Kanununda belirtilen ihale usulleri ile alınması gerekirken, kısımlara bölünerek aynı kanunda özel alım usulü olarak belirtilen doğrudan temin usulü ile yapıldı. Buna göre bazı çiçek ve bitki mal alımları da ihalesiz temin edildi. Belediyede 1 yıl içerisinde 13 özel kalem müdürü değişti. Bu yolla 8 kişi, hiçbir sınava girmeden başka kurumlara memur atandı.
Fatih Belediyesi
Sayıştay raporu, Fatih Belediyesi’nde özel kalem müdürlüğünün memuriyete sınavsız geçişin bir yolu olarak kullanıldığını ortaya koydu. Raporda ayrıca bazı kadrolara yönetmelikte öngörülen sınav şartı ile öğrenim durumunu sağlamayan personel atandığı tespiti yer aldı. Belediyede programcı kadrosunda sözleşmeli çalışan iki personelin asgari yabancı dil şartını sağlamadığı ifade edilen raporda belediye tarafından Zabıta Müdürlüğü’ne de öngörülen sınav şartını sağlamayan personel atandığı tespit edildi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Sayıştay raporunda, Sakarya Büyükşehir Belediyesine dair de bilgiler yer aldı. Belediyeye ait Yeni Sakarya Stadyumu, sportif faaliyetlerde kullanılmak üzere Sakaryaspor Tesis İşletmeleri şirketine 11 aylığına 324 bin lira + KDV karşılığında kiralandı. Ancak bu kira ödenmedi. Öte yandan, belediyenin elektrik, doğalgaz, su, temizlik ve çim bakım masraflarını da üstlendiği belirtildi. Sayıştay, kiranın şirketten tahsil edilmesini istedi.
Annelere ücretsiz ulaşım kartı
Sayıştay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaadi olan ve yakın zamanda hayata geçirdiği 4 yaş altı çocukların annelerine ücretsiz ulaşım kartı vermesini mevzuata aykırı buldu. Yetkinin cumhurbaşkanında olduğu belirtildi.
İmamoğlu'ndan Sayıştaya yanıt geldi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İmamoğlu, kamu hizmeti hatırlatması yaptı. İmamoğlu, "Sayıştay, 0-4 yaş çocuklu annelere sağladığımız ücretsiz ulaşımı, 115 bin çocuğa dağıttığımız ücretsiz sütü ve üniversitelilere sağladığımız eğitim desteğini mevzuata aykırı buldu. Üstün kamu yararı bulunan tüm hizmetlerimiz devam edecek. Anneler, çocuklar, gençler müsterih olsun" ifadelerini kullandı.