Sakarya’da bir garip olay: Saldırının ayrıntılarına Halk TV ulaştı - ÖZEL
Halk TV - ÖZEL
Mardin’den Sakarya’ya giden işçilerin saldırıya uğradığına dair görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından çelişkili iddialar gündeme geldi. Mezopotamya Ajansı’nın servis ettiği haberde işçilerin Mardin’den geldiği ve ırkçı saldırıya uğradığı ileri sürüldü. Ajansın servis ettiği videoda bir kadın bir erkeğin saldırısına uğruyor. Yine görüntülerde video çeken kadınların bağırışları duyuluyor. Görüntüler sosyal medyaya düştükten çok kısa süre sonra, Twitter’da gündem oldu. Binlerce yorumun gelmesinin ardından Sakarya Valiliği Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı.
Valiliğin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Bugün bazı sosyal medya platformları ile haber sitelerinde ilimizde mevsimlik tarım işçilerinin darp edildiği yönünde iddialara yer verilmiştir.
Konu ile ilgili yapılan araştırmada; 22.08.2020 tarihinde İlimiz Kocaali ilçesinde fındık bahçesinin sahipleri arasında yaşanan tartışmanın sonucunda arbede yaşandığı, şahıslardan birinin aracını diğer kişinin üzerine sürdüğü, bu esnada Mardin nüfusuna kayıtlı iki kadın işçi ile Düzce nüfusuna kayıtlı bir erkek işçinin yaralandığı, olayın yargıya intikal ettiği ve Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat yapılarak soruşturmanın devam ettiği anlaşılmıştır. Bu konunun bugün değişik sosyal medya platformları ve haber sitelerinde iddia edilen olayla bir bağlantısı tespit edilememiştir.
Ayrıca geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikayet bulunmamaktadır. Bahse konu iddia edilen olayın Türkiye’nin neresinde ve ne zaman yaşandığının tesbiti ile ilgili de Emniyet Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmiştir.”
Sakarya Valiliği’nin işaret ettiği olay 22 Ağustos’ta meydana geldi. Halk TV olarak; Sakarya Valiliğinin işaret ettiği kavganın taraflarından birine ulaştık. Zekeriya Şan adlı vatandaş, bugün ortaya çıkan görüntülerin kendileriyle bir ilgisi olmadığını ifade etti. Yine Şan, olayın aile içi olduğunu, fiziksel bir kavga olmadığını ve olayın savcılığa intikal ettiğini söyledi. Şan bugün yayımlanan görüntüler ve açıklamaların kendilerine yüklenmesiyle ilgili pazartesi günü savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
Şan’ın ardından sosyal medyada görüntüleri yayılan ve ajansın haber geçtiği işçilere ulaştık. İşçilerden Tuba Demir, “Bu sabah tarlaya gittik. Çalışırken tarla sahibi bize hakaret etmeye başladı. Biz de hakaretlere dayanamadık tarladan çıktık. Tarlanın çıkışında bize saldırdılar” şeklinde konuştu.
Demir’in babası Hamdin Demir de olayın bugün yaşandığını söyleyerek, kızının ve yakınlarının darp edildiğini söyledi. Tuba Demir’in bize ulaştırdığı fotoğrafta da bir kişinin yüzünde ciddi darp izleri olduğu görülüyor.
Demir ve diğer işçiler Mardin’e gitmek için yola çıktıklarını söyledi. Yerine kayyum atanan HDP’li Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın ise aileyi tespit ettiklerini ve olayın bugün yaşandığını teyit ettiklerimi söyledi.
Olay ile ilgili bir farklı açıklama da CHP Sakarya İl başkanı Ecevit Keleş’ten geldi. Keleş, olayın bugün meydana gelmediğini ifade ederek, “Her yıl Sakarya üzerinden bu tarz haberler yapılıyor. Bir şeyler kışkırtılıyor“ dedi.
Cevapsız sorular
Olay nerede yaşandı?
İşçiler, olayın Kocaali ilçesi Ortaköy mevkiinde yaşandığını söylüyor. Elimize ulaşan birkaç köy ismi sonrası; söz konusu köylerin muhtarlarını aradık. Fakat hiçbir köy muhtarı olayın kendi köylerinde yaşandığını doğrulamadı.
Olay ne zaman yaşandı?
İşçiler, olayın bugün meydana geldiğini söylüyor. Valilik ise 22 Ağustos’ta yaşanan farklı bir olayla ilgili, söz konusu olayın gündem olması üzerine açıklamada bulundu. Valilik bugüne dair bir açıklama yapmadı.
Saldıranlar kimler?
İşçiler, saldırıyı yapanların fındık bahçesinin sahipleri olduğunu söylüyor. Fakat şu ana kadar ne ulaştığımız kaynaklar, ne de resmi kaynaklar saldırganların kimliklerine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. Görüştüğümüz işçiler, çalıştıkları kişinin ismini hatırlamadıklarını söyledi.