Uzman isim deprem stresinin kalbi nasıl yorduğunu anlattı

Uzman isim deprem stresinin kalbi nasıl yorduğunu anlattı
Kalbimiz Kahramanmaraş depreminde yaşamını yitiren binlerce insanla ve 10 kentteki depremzedelerle atıyor.

Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 kentte 20 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Deprem birçok kentten de hissedildi.

Tüm Türkiye'nin kalbi deprem bölgesiyle atıyor, acı haberler geldikçe yüreğimiz dağlanıyor. "Depremini bekleyen kent İstanbul" da diken üstünde.

Kardiyoloji Uzman Dr. Murat Şener deprem stresinin kalp üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi, depremin yarattığı stresin neler yaptığını anlattı.

Strese girildiğinde vücut, adrenalin salgılıyor, adrenalin salgılandığında kalp daha hızlı atarak vücudunuzdaki kan dolaşımınızı hızlandırıyor ve kan basıncı artıyor. Deprem gibi bir anda aşırı stres ve korku ile karşılaşan kişinin, önceden koroner arterlerinin tıkalı/daralmış olması halinde, kan, kalbe ve beyne ulaşmayabiliyor, bu da kalp krizi veya inmeye yol açıyor.

Stres durumunda salgılanan bir başka hormon da kortizol. Çalışmalar, uzun süreli stresten kaynaklanan yüksek kortizol düzeylerinin kan kolesterolünü, trigliseritleri, kan şekerini ve kan basıncını artırabileceğini düşündürüyor. Bunlar kalp hastalığı için yaygın risk faktörleri. Bu stres aynı zamanda arterlerde plak birikintilerinin oluşmasını destekleyen değişikliklere de neden olabiliyor.

Küçük stresler bile kalp kasına zayıf kan akışı gibi kalp problemlerini tetikleyebiliyor. Bu, kalbin yeterince kan veya oksijen almadığı bir durum. Ve uzun süreli stres, kanın pıhtılaşma şeklini etkileyebiliyor. Bu, kanı daha yapışkan hale getiriyor ve felç riskini artırıyor.

Ek olarak, çok fazla stres yaşayan insanlar sigara içebilir veya stresle başa çıkmak için başka sağlıksız yollar seçebilir.
Strese verilen yaygın tepkiler şunları içerir:

  • Deprem (Doğal Afetler)
  • Azalan enerji ve uyku
  • Endişe, öfke ve depresyon duyguları
  • Sabırsızlık
  • Unutkanlık