Tıpta Çığır Açan Gelişme: Domuz Ciğeriyle İnsan Kanı Temizlendi

Tıpta Çığır Açan Gelişme: Domuz Ciğeriyle İnsan Kanı Temizlendi
ABD'de cerrahlar, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın kanını, vücudun dışında bulunan bir domuz karaciğeriyle temizlemeyi başardı. Bu, karaciğer nakli bekleyen hastalar için umut verici bir gelişme olabilir.

Pennsylvania Üniversitesi, hayvandan insana organ nakilleri ile ilgili yeni yaklaşımlarının sonucunu perşembe günü açıkladı. Deneyde domuzun karaciğeri, bağışlanan cesedin içine yerleştirilmedi ve dışında tutuldu. Cerrahlar, vücuttaki kanı dışarıdaki domuz organına bağlayarak temizlemeyi başardı.

2pvitz9l.jpg

T24'ün aktardığına göre hayvandan insan organ nakli yıllardır başarısız oluyor, çünkü vücutlarımız yabancı dokuyu reddediyor. Artık birçok deneyde genetiğiyle oynanmış hayvan organları kullanılıyor.

thumbs-b-c-b0aa3058610f4653dc85c070a7a2b527.jpg

Geçen yıllarda genetiği modifiye edilmiş domuzlardan alınan böbrekler, geçici olarak beyin ölümü gerçekleşmiş insanların vücuduna yerleştirilmişti. İki kişiye de domuz kalbi yerleştirildi, ancak aylar içinde hayatlarını kaybettiler.

Penn deneyinde kullanılan karaciğer, eGenesis cihazıyla genetiği modifiye edilmiş bir domuzdan alındı.

Geçen ay yapılan deney kapsamında beyin ölümü gerçekleşen kişinin vücudundaki kan, 72 saat boyunca domuz ciğeriyle filtrelendi. Yapılan açıklamada donörün vücudunun fonksiyonlarını normal şekilde sürdürdüğü ve karaciğerin zarar görmediği belirtildi.