Oruç tutmanın faydalarını biliyor musunuz? Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları var mı? Oruç tutmak sağlık için gerekli mi?

Oruç tutmanın faydalarını biliyor musunuz? Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları var mı? Oruç tutmak sağlık için gerekli mi?
Oruç tutmanın sağlık için zararlı mı olduğu tartışılıyor. Peki oruç tutmanın faydalarını biliyor musunuz? Bilimsel olarak oruç tutmanın faydaları var mı? Sağlık açısından oruç tutmak yararlı olabilir mi? Hangi rahatsızlıklar için oruçtan yararlanabilirsiniz? İşte oruç tutmanın faydaları...

Manevi huzuru sağlayan Ramazan ayı aynı zamanda bilimsel anlamda vücuda da sayısız yararlar sağlıyor. İslamiyet’in getirilerinden biri olan orucun faydaları çok fazla. Kilo verme problemlerinin yanı sıra diyabet ve insülin direnci için de oruç tutulmasının gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Peki başka ne gibi faydaları var?

Oruç tutmanın bilimsel faydaları neler?

1. Beyin yapısını güçlendirir

Fiziksel olduğu kadar psikolojik yararları da olan orucun, günümüzün problemleri olan Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelebileceği düşünülüyor. Oruç tutmak bedenin zihinsel anlamdaki gücünü arttırırken, bazı zihinsel sorunların oluşmasını da engelliyor. Oruç, beyinde yeni kök hücre oluşumunun sağlanmasını tetikliyor.

2. Mide ve bağırsakları dinlendirir

Orucun mideye faydaları özellikle pasif kalan midede asidin düşmesiyle oluyor. Uzun süre çalışmayan mide ve bağırsaklar, dinlenme imkanı buluyor ve kendi yapısını onarıyor. Bu sayede insan vücudu, çok daha iyi çalışan bir sindirim sistemine sahip olabiliyor. Ayrıca kalori yakımı daha sağlıklı ve sorunsuz hale geliyor.

ramazan-5.jpg

3. Yağ yakımına yardımcı olur

Oruç tutmak, vücutta bulunan depolanmış yağ hücrelerini harekete geçiriyor ve bu sayede de yağların yakılmaya başlıyor. Gıdaları hızlı bir şekilde enerjiye çevirmesi de yağ yakım oranını arttırıyor. Oruç tutmanın bedene faydaları sayesinde ideal kilonuza ulaşabiliyorsunuz. Yağ yakımını hızlandırmak için özel bir beslenme düzeni uygulamak istiyorsanız ramazan ayında ya da diğer aylarda oruç diyetini deneyebilirsiniz.

4. Cildi parlaklaştırır

Karaciğerin, midenin, böbreklerin temiz ve sağlıklı olması, cildin güzelliğini belirliyor. Oruç sayesinde dinlenen ve tüm toksinleri kendinden uzaklaştıran böbrekler ve karaciğer, arınıyor ve bu temizlik cilde de yansıtıyor.

5. Vücudu çevikleştirir

Oruç ile açlığa karşı direnen vücut, kontrol sistemini güçlendiriyor. Fiziksel ve bilişsel olarak daha zinde olmak için oruç tutulabilir. Yemek için direnme gücü kazanan vücut, kilo verme konusunda da daha rahat davranıyor.

6. Bağışıklık sistemine güç verir

Oruç tutmak bağışıklığı geliştirip, hastalıklara karşı vücut direncini koruyor. Oruç sayesinde, uzun süre çalışmayan organların yenilenmesiyle vücut dinçleşiyor ve bağışıklık sistemi daha sağlıklı bir hal alıyor. Açlık esnasında yararlı hücreler, zararlı hücreleri yok etme konusunda daha fazla uğraşıyorlar. Oruç, zararlı hücrelerin vücuttan uzaklaştırılması açısından çok güçlü bir destekçi olabilir.

ramazan-4.jpg

7. İnsülin direncinde etkili olur

Oruç sırasında hücreler, kandan daha fazla glikoz alınmasını tetikliyor. Oruç tutulan bir aylık süre boyunca kandaki şeker seviyesi dengeleniyor. Böylece insüline karşı bir direnç ortaya çıkıyor. Şeker hastalığına yatkınlığınız varsa mutlaka uzman onayıyla beraber oruç tutmalısınız. İnsülin tedavisi alıyosanız oruç tutmak, etki etmeyebilir.

8. Kolesterolü Dengeler Kalp Sağlığını Korur

Kalbin güçlü bir yapıya kavuşması için tutulabilecek oruç, kolesterol düzeyini dengeler ve kalp damar sistemi sağlığını olumlu etkiler. Oruç depresif duygu durumuna iyi gelir, kalbin rahatlaması sağlanır. Tabi bazı kalp hastalıkları için sakıncalıdır ve mutlaka uzmana danışılmalıdır.

9. Yaşlanmayı geciktirir

Yaşlanmaya bağlı olarak yavaşlayan beden fonksiyonlarında oruç, iyileşme sağlayabilir. Yaşlanma karşıtı ve gençleştirici doğal bir yöntem olan oruçtan sonra saç telinden tırnak yapısına kadar vücutta yenilenmele yaşanabilir.

10. Detoks etkisi vardır

Hücreleri tamir eden oruç, zararlı olanları eleyip yenilerinin oluşmasına destek olabilir. Oruç tutan kişinin tüm vücudunun yenilendiğini söyleyebiliriz. Bedenin gençleştiği ve detoks etkisi yarattığını unutmadan, sağlıklı bir vücudunuz varsa oruç tutabilirsiniz.

Etiketler :