Bu Vitaminin Eksikliği Birçok Hastalığa Yol Açıyor! Doğru Vitamin Alımı İçin Yapılması Gerekenler!

Bu Vitaminin Eksikliği Birçok Hastalığa Yol Açıyor! Doğru Vitamin Alımı İçin Yapılması Gerekenler!
D vitamini vücudumuz için çok önemli bir vitamindir. D vitamini eksikliği, zayıf kemikler, kas güçsüzlüğü, depresyon ve bağışıklık sistemi gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir. D vitamini eksikliği nedenleri ve belirtilerini sizler için derledik.

D Vitamini Nedir?

D vitamini, sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için gereken en önemli vitaminler arasındadır. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif vitamin formuna dönüştürmesiyle vücudunuzda D vitamini üretilir. D vitamini eksikliğinde, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyum vücut tarafından emilemez. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Düzenli güneş ışınlarına maruz kalmayan çoğu kişi, D vitamini eksikliği yaşar. Peki, ideal D vitamini seviyesi nedir? İşte önerilen günlük D vitamini seviyesi,

  • 0-1 yaş aralığı için 400 IU
  • 1-70 yaş arası 600 IU
  • 70 yaşın üzerindeki kişiler için 800 IU seviyeleri önerilmektedir.

D vitamini normal seviyede olduğunu anlamak için bakılması gereken 25(OH) D düzeyidir. D vitamini eksikliği ya da D vitamini fazlalığının tanımlanabilmesi için 25 (OH)D düzeyinin belirlenmesi gerekir. Önerilen 25(OH)D aralığı 40 NG/ML ile 60 NG/ML arasıdır.

  • Kişinin 25(OH)D düzeyi 20 NG/ML seviyesinden düşük ise, D vitamini eksikliği bulunmaktadır.
  • Kişinin 25(OH)D düzeyi 21 ile 29 NG/ML seviyeleri aralığında ise D vitamini yetersizliği,
  • Kişinin 25(OH)D düzeyi 30 NG/ML seviyesinde ise yeterli D vitamini olduğu,
  • Kişinin 25(OH)D düzeyi 125 NG/ML değerinden yüksek ise D vitamini zehirlenmesi de denilen D vitamini fazlalığı görülür.

D Vitamini Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarız?

d-vitamini-eksikligi-oldugunu-nasil-anlariz.jpg

D vitamini, vücuttaki kalsiyum ve fosfor emilimini sağlamak için gereklidir. Kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için de önemlidir. Vücutta D vitamini eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? İşte D vitamin eksikliği olduğunu anlamınız için bilmeniz gerekenler;

Cilt Değişiklikleri: D vitamini eksikliği olan kişilerde cilt sorunları sık sık görülür. Özellikle egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunları, D vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. D vitamini eksikliğinde ciltte kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi sorunlarda oluşabilir.

Kas ve Eklem Ağrısı: D vitamini eksikliği, kas ve eklem ağrılarına neden olur. Çoğu zaman özellikle de kaslarda halsizlik olmasının nedeni D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. D vitamini eksikliğiyle yorgunluk ve halsizliklerde meydana gelmektedir. Bu nedenle günlük aktivitelerde zorluklar ve enerji düşüklüğü gözlemlenebilir.

Kalp Sorunları: D vitamini eksikliği kalp sorunlarına da neden olmaktadır. Özellikle kalp krizi riski artabilir. Eğer kalp sorunu yaşıyorsanız D vitamini seviyenizi kontrol ettirebilirsiniz.

Depresyon: D vitamini eksikliği, depresyon ve anksiyete gibi duygusal sorunlara da neden olur. Bu durumda günlük yaşantınızı çok fazla etkilemektedir.

D vitamini eksikliğinde görülen diğer durumlar; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.

D vitamini eksikliği genellikle kan testleri ile teşhis edilir. Doktorunuz size, kan testlerinin sonuçlarına göre D vitamin takviyesi veya diğer tedavi yöntemlerini önerecektir. D vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı olması için ilk olarak güneş ışınlarından yararlanabilir ve D vitamini açısından zengin yiyecek tüketimini arttırabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği Kaç Günde Düzelir?

d-vitamini-eksikligi-depresyona-sebep-oluyor.jpg

D vitamini eksikliği, ilk olarak takviyelerle giderilmeye başlar. Ancak D vitamini takviyesi doktor tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Bu takviyeler diyet takviyesi tabletler, kapsüller, damlalar ve enjeksiyonlar şeklinde olmalıdır. Bu takviyelerin nasıl kullanılacağı ise kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu ve D vitamini eksikliği derecesine göre belirlenir. Buna bağlı olarak da D vitamini eksikliği kaç günde düzelir? sorusunu cevabı kişinin bu faktörler baz alındığında değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak vitamin eksikliğinden kaynaklanan semptomlar 4-8 hafta içinde azalmaya başlar. Tam iyileşme süresi de yine kişiye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle D vitamini eksikliği belirtilerini fark ettiğinizde doktora giderek değerlerinize baktımalı ve doktor kontrolünde tedaviye başlamalısınız.

D Vitamini Eksikliğine Neden Olan Durumlar

D vitamini sorununu, bazı durumlarda daha fazla görülmektedir. İşte D vitamini eksikliğine neden olan durumlar;

  • Yeterli güneş alamamak
  • Yaşlılar
  • Beslenme bozukluğu olanlar kişiler
  • Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar
  • Kapalı giysi giyenler kişiler
  • Gebe ve emziren kadınlar
  • Böbrek hastalığı olan kişiler
  • Karaciğer hastalığı olanlar

D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

d-vitamini-eksikliginde-gorulen-hastaliklar.jpg

D vitamini, vücut için oldukça önemli bir vitamindir, özellikle kemik sağlığı için önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle de D vitamini eksikliği birçok hastalığa yol açmaktadır. İşte, D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar.

  • Kemik Hastalıkları: D vitamini eksikliği kemiklerin mineral yoğunluğunu azaltarak osteoporoz gibi kemik hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalıklar kemiklerin kırılgan hale gelmesine ve kolayca kırılmasına neden olabilir.
  • Kalp Hastalığı: D vitamini eksikliği, kalp hastalığına neden olabilecek yüksek tansiyon ve kolestrol gibi risk faktörlerini arttırabilir.
  • Diyabet: D vitamini eksikliği tip 1 ve tip 2 diyabet riskini arttırabilir.
  • Kanser: Meme. prostat ve kolon kanseri gibi kanserlere yakalanma riskini arttırır.
  • Depresyon: D vitamini eksikliği, depresyon ve diğer ruh hali bozukluklarına neden olabilir.
  • Bağışıklık sistemi sorunları: Bağışıklık sistemini zayıflatarak yol açar.

D Vitamini Eksikliği Olan Ne Yemeli?

d-vitamini-eksikligi-olan-ne-yemeli-1.jpg

D vitamini birçok besinde bulunmaktadır. Özellikle D vitamini eksikliği olan kişilerin tüketmesi gereken gıdalar, Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt, tereyağı, mantar, maydanoz, yonca, ısırgan otu, ton balığı, somon, uskumru, balık yağı, istiridye, yumurta sarısı ve tatlı patates d vitamini açısından zengin yiyeceklerdir