Cilt kanserinde yeni umut
Covid-19 aşılarıyla aynı teknolojiyi kullanan deneysel bir kanser aşısı, klinik deneylerde melanomun (en tehlikeli cilt kanseri) nüksetmesini ve ölüm riskini yüzde 44 oranında azalttı. Aşıyı geliştiren Merck ve Moderna, sonuçları, ileriye doğru atılmış muazzam bir adım olarak niteledi.
Daily Mail'in haberine göre üçüncü ve dördünce evre melanom hastaları için tasarlanan yeni aşı, vücuda kanser hücreleriyle savaşmayı öğretmek için hastaların tümörlerinden alınan genetik kod parçalarını kullanan mRNA teknolojisinden yararlanıyor. Tümörün nüksetmesini önlemek için, ameliyattan sonra hastalara veriliyor ve her hastaya özel olarak hazırlanıyor. Bu yüzden tedavi oldukça maliyetli hale geliyor.
Merck'in küresel klinik geliştirme başkanı ve baş tıbbi sorumlusu Eliav Barr "Bu immünoterapide ileriye doğru atılmış muazzam bir adım" dedi. Moderna'nın baş tıbbi sorumlusu Paul Burton ise çalışmayı "Kanser tedavisinde yeni bir paradigma" olarak tanımladı. Vücuda girdikten sonra mRNA, tümörden elde edilen kod parçasını insan hücrelerine ileterek onlara kanser hücrelerini tanımayı ve nüksetmeleri halinde saldırmayı öğretiyor. Aşı, her üç haftada bir immünoterapi kürüyle birlikte dokuz doz veriliyor.
Melanom nedir?
Melanom cilt kanserlerinin en tehlikelisi ve en nadir görülen türüdür. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin kontrolsüzce çoğalması sonucu görülür. Genetik yatkınlık, UV ışınlarına maruz kalmak hastalığın nedenlerindendir. Tedavi edilmediğinde tüm vücuda yayılım gösterebilir. Vücudun herhangi bir yerinde siyah, kahverengi, mavi, mor lekeler şeklinde görülebilir.