Bu Besinleri Tüketenler Gece Rahat Uyuyor!

Bu Besinleri Tüketenler Gece Rahat Uyuyor!
Geçirgen bağırsak sendromunun komplike bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz, sendromun tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı konusunda uyardı. Nasıl beslenilmesi gerektğine dair kritik tavsiyeler verdi.

Leaky Gut ya da halk arasında bilinen ismiyle geçirgen (sızdıran) bağırsak sendromu farklı sebeplerle ortaya çıkan bir sindirim sorunu. Normal şartlarda bağırsakta bulunan sıkı bağlar, sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin geçişine izin veriyor. Bu sıkı bağlarda açılma yaşanması durumunda ortaya geçirgen bağırsak sendromu çıkıyor.

TEHLİKESİNE DİKKAT

Geçirgen bağırsak sendromunun komplike bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Arş. Gör. Rümeysa Özçalkap İçöz, sendromun tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı konusunda uyardı. Sızdıran bağırsak kavramı ile birlikte anılan geçirgen bağırsak sendromunun, bağırsak mukozasının geçirgenliğinde bakterilerin, toksik sindirim ürünlerinin -metabolitlerinin-, bakteriyel toksinlerin ve küçük moleküllerin kan dolaşımına 'sızmasına' izin verebilecek bir artış olarak tanımlandığını belirten Özçalkap, bunun sonucunda ise halk dilinde iltihaplanma adı verilen inflamasyon durumunun meydana geldiğini belirtti.

NASIL BESLENMELİ?

Bağırsaklarında böyle bir sendrom yaşayan bireylerin elbette beslenmelerine de özen göstermesi gerekmekte. Bireyler semptomlara göre yediklerini içtiklerini özenle seçmeli.

AKDENİZ TİPİ BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ

akdeniz-diyeti-nedir-3057-1.jpg

Beslenmenin bağırsak florasını etkileyen önemli bir unsur olduğunu söyleyen Özçalkap, “Besin çeşitliliği ve diyet kalitesinin iyi olması mikrobiyal çeşitliliği sağlar. Bu durumda bağırsak bariyeri hasar görmeden işlevini sürdürebilir” diye konuştu.
Yüksek yağlı, rafine şeker ve sodyum açısından zengin, vitamin ve mineral değeri açısından düşük, batı tarzı beslenmenin, bağırsaklarda mikrobiyal çeşitliliği olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Özçalkap, çözüm olarak Akdeniz tipi beslenmenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

YİYECEKLERİ SINIRLANDIRMALISINIZ

“Akdeniz tipi bir beslenme modeli sürdürebilmek önemlidir. Bu sayede hem besin çeşitliliği sağlanmış olup hem de diyet kalitesi artmış olur. Dolayısıyla bağırsakta yararlı bakterilerin miktarı artmış olup sızdırma riski azalır. Yüksek yağlı ve rafine şekerden zengin paketli ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması gerekir.

beslenme-1.jpg

FERMENTE BESİNLERE ÖZEN GÖSTERİN

Fermente besin olarak adlandırılan ve mikrobiyota üzerine olumlu etkileri olan tarhana, yoğurt, kefir gibi ürünlerin tüketimini sağlamak gerekebilir.”

Kaynak:DHA