Bilim insanları: Öğün atlayan ölüme atlıyor

Bilim insanları: Öğün atlayan ölüme atlıyor
ABD'de 24 bin kişiyle yapılan bir araştırma kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskiyle öğün atlamanın bağlantısını araştırdı.

ABD'de yapılan bir araştırmanın sonuçları kafa karıştıracak cinsten. 40 yaş üstü 24.011 yetişkinle yapılan bir araştırmaya göre günde üç öğünden birini bile atlamak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Araştırma sonuçlarına göre kahvaltının atlanması kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin artmasıyla, öğle veya akşam yemeğinin atlanması ise kardiyovasküler risk dahil olmak üzere diğer tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.
Araştırmaya göre üç, hatta iki öğünü 4.5 saat içinde yiyenler de ölüme yaklaşıyor. Çalışma, aralıklı oruç bu kadar gündemdeyken kafa karıştırıyor gibi görünse de, veriler vücut için düzenli yakıt ikmalinin önemini vurgulamak açısından önemli.
Tennessee Üniversitesi'nden epidemiyolog Yangbo Sun, "Araştırmamız, günde sadece bir öğün yemek yiyen bireylerin ölme olasılığının, daha fazla öğün yiyenlere göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu bulgulara dayanarak gün içine yayılmış en az iki ila üç öğün yemek yemeyi öneriyoruz" diyor.

'Vücut glikozu ayarlayamıyor'

Çalışmaya katılanların yaklaşık yüzde 30'u düzenli olarak günde üç öğünden daha az yemek yiyordu. Öğün atlama, daha fazla sigara içen, daha fazla alkol alan, daha fazla gıda güvensizliği olan, daha az besleyici yiyecekler yiyen, daha fazla atıştırmalık tüketen ve genel olarak daha az enerji alan kişiler arasında da daha yaygındı.
Bununla birlikte, araştırma ekibi bulgularını sigara, alkol kullanımı, fiziksel aktivite seviyeleri, enerji alımı, diyet kalitesi ve gıda güvensizliği dahil olmak üzere çok sayıda diyet ve yaşam tarzı faktöründeki varyasyonları hesaba katacak şekilde ayarladı ve bağlantı hala oradaydı.
Iowa Üniversitesi'nden epidemiyolog Wei Bao, "Bulgularımız kamuya açık verilerden elde edilen gözlemlere dayanıyor" diyor.
Bilim insanlarına göre öğünlerin atlanması, bir kerede daha fazla enerji alınmasına yol açıyor. Bu durum, vücudumuzun glikozu düzenleme biçiminde dengesizliklere ve metabolik sistemde bozulmaya neden oluyor.
Araştırma Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dergisinde yayımlandı.

Kaynak:halktv.com.tr