B12 vitamini eksikliğinden tek öğünde kurtulun: B12 vitamini neden gerekli? Hangi besinler B12 vitamini için yenmeli ?

B12 vitamini eksikliğinden tek öğünde kurtulun: B12 vitamini neden gerekli? Hangi besinler B12 vitamini için yenmeli ?
Tüketilen besinlerle beraber alınabilen B12 vitamini, günlük hayatta yürüme zorluğundan kalp çarpıntısına kadar çok sayıda rahatsızlığa yol açabiliyor. Peki B12 vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açabilir? Hangi besinlerle B12 vitamini karşılanabilir? B12 vitamini için haftada kaç kez bu besinleri yemeliyiz?

B12 vitamini, diğer vitaminler gibi dışarıdan alınan besinlerle birlikte alınabiliyor. İnsanlar ve hayvanlar B12 vitaminini kendisi sentezleyemez. B12 vitaminini yeterince almazsanız da B12 eksikliği kansızlık gibi sorunlara yol açabilir. Vücuttaki hemen her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynayan B12 vitaminine ihtiyaç duyar. B12 vitamini, insan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olur ve depolanan enerjinin salınması bu yolla sağlanır. Güçlü bir beslenme menüsüyle birlikte bu vitaminin depoları doldurulabilir. Siz de ilaç kullanmak yerine dengeli beslenme ile sağlıklı kalmaya çalışıyorsanız bu besinleri kullanabilirsiniz.

Hayvansal ürünler yemeyen ve vejetaryen kişilerde B12 eksikliği görülebilir. B12 vitamini eksikliği, özellikle yaşlı insanlar arasında çok yaygındır. B12 eksikliği, iltihaplıı bağırsak hastalıkları ve gut hastalığı gibi rahatsızlıklarla daha sık görülebilir. Ayrıca bu hastalıkları tetikler.saglik-4.jpg

B12 vitamin eksikliği hangi sorunlara yol açabilir?

B12 vitamini eksikliğiniz varsa şu rahatsızlıklarla karşılaşmanız muhtemel:

- Yürüme güçlüğü yaşarsınız.

- Ellerinizde veya ayaklarınızda karıncalanmalar olur.

- Soluk bir ten rengi ile karşılaşırsınız.

- Yorgunluk hissi verir.

- Kalp çarpıntısı yaşarsınız.

- Nefes darlığınız olabilir.

- Ağız sağlığınız olumsuz etkilenir. Aft gibi sorunlarla karşılaşırsınız.

- Unutkanlık gibi düşünme sorunları yaşayabilirsiniz.

- Duygu durum bozukluğu, depresyon, sinirli bir ruh hali görülebilir.

- Mideniz bulanır, kusma ve ishal vakalarınız olabilir.

- İştahınız azalır ve kilo kaybı yaşarsınız.

- Kuru bir cilt tipine sahip olursunuz. Ayrıca saç kaybı yaşarsınız.

- Kansızlığa neden olarak hamilelerde düşük ve erken doğum riskine yol açabilir. Ayrıca kansızlık üşümeye neden olur.

- Çocuklarda büyümede gerilik, dikkat dağılması ve algılama fonksiyonlarında azalma görülebilir.

- Sinir dokusunun ve beyin fonksiyonunun korunması için gerekli olan B12 vitamini eksikliğine çok sık rastlanır. Kansızlık, körlük, nörolojik bozukluklar gibi hastalıklara yol açabilir.

b12.jpg

B12 vitamini yönünden zengin olan besinler hangileri?

Yumurta

Yumurta, zengin bir B12 vitamini kaynağıdır. Her gün yumurta yemek, B12 depolarını doldurur. Kaz ve ördek yumurtası B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Yumurta sarısının yumurta akından daha iyi olduğunu da ifade etmek gerekir. Yumurta sarısı B12, B9, B2, B1, A, E vitaminleri, demir, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir.

Sakatatlar

Sakatatlar, B12 vitamini açısından en besleyici besinlerden. Kuzu ciğeri ve böbrek gibi sakatatlar B12 vitamini için çok önemli kaynaklar. 100 gram kuzu ciğeri, günlük B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 3,57'sini karşılayabilir.

b12-2.jpg

Süt ve süt ürünleri

B12 yönünden yoğurt ve peynir gibi yiyecekler çok iyi. Düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketen kişilerin, balık tüketenlere göre daha yüksek B12 seviyelerine sahip olduğu görülüyor.

Bitki bazlı sütler, hayvansal ürünler tüketmeyen vegan diyeti uygulayanlar için potansiyel bir B12 kaynağı. Pirinç, soya sütü ve badem sütü büyük miktarlarda B12 içermez. Ancak bunları takviye olarak işlemek vitamin içeriğini artırabilir. 240 ml soya sütü günlük B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 45'ini karşılar.

Alabalık

En sağlıklı balıklardan olan alabalık, günlük B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 125'ini karşılar. Ayrıca 1300 mg'dan fazla omega-3 yağ asidi içerir. Haftada bir kez alabalık tüketebilirsiniz.

b12-1-001.jpg

Uskumru ve ton balığı

Ton balığı derisinin hemen altındaki kas, önemli miktarda B12 vitamine sahip. Ayrıca haftada iki kez balık yemek oldukça sağlıklı.

Tavuk

Tavuk, sağlıklı içeriği sayesinde en iyi besinlerden ve protein deposu. Ayrıca tavuk B2 vitamini, niasin, B6 vitamini ve B12 vitamini açısından zengin.

Ayrıca yoğurt, kefir, kabuklu deniz ürünleri, peynir gibi ürünlerde de bolca B12 vitaminine rastalanabilir.

Etiketler :