Rusya’nın ikinci aşısı da test aşamasında

Rusya’nın ikinci aşısı da test aşamasında
Klinik denemelerinin ikinci aşaması tamamlanan aşıya 'Vektör' ismi verildi. Rusya'nın seri üretime başlayacağını duyurduğu ilk aşı ise ülkedeki doktorları bile tam ikna edemedi.
halktvcomtr Haber Merkezi

Rusya’da 11 Ağustos tarihinde Rus lider Vladimir Putin tarafından duyurulan Covid-19 aşısı Sputnik-V’nin yanında ‘Vektör’ isimli ikinci bir aşı üzerine de çalışıldığı kaydedildi. 

Interfaks'ın haberine göre, Novosibirsk Viroloji ve Biyoteknoloji Vektör Araştırma Merkezi'nde geliştirilen aşının klinik denemelerinin ikinci aşamayı tamamladığı öğrenildi. Konuya ilişkin bilgi veren uzmanlar, “Her ülkede ve en başta Rusya Federasyonu'nda, birkaç farklı aşı olmalı. Bugün yaptığımız şey bu" diye konuştu. Aşının testi için gönüllülerin özel bir şekilde seçildiğini belirten uzmanlar, "Aşı enjekte edilen kimsede yan etkisi yok, enjeksiyon yerinde en ufak bir kızarıklık bile yok" açıklaması yaptı.

Sputnik-V'de son durum

Gamaley Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi tarafından Rusya Doğrudan Yatırım Fonu işbirliğinde geliştirilen Covid-19 aşısı Sputnik-V’nin toplu aşılaması ise bir ay içinde başlayacak. Rus yetkililerin şu anda üretim ve dağıtım anlaşmaları yapmak için birkaç ülke ile görüştükleri kaydedilirken Rusya’nın 12 ay içinde 500 milyon doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğu öne sürüldü. Aşının yurtdışında da üretimi gerçekleşmesi beklenirken buna yönelik klinik denemelerin yakında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Filipinler'de başlayacağı öğrenildi. 

Doktorlar güvenmiyor mu?

Diğer yandan Rus gazetesi RBC’nin 3 bin doktorla yaptığı ankete göre katılımcıların %52’si veri yetersizliği ve şeffaf olmayan çalışmalardan dolayı bu aşıyı yaptırmaya olumlu bakmıyor. Katılımcıların yüzde 23'lük kesimi aşı konusunda kararsız olduğunu, yüzde 24’ü ise aşıyı yaptıracağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasarevic, Rusya'nın geliştirdiğini iddia ettiği aşıyla ilgili Moskova yönetimi ve Rusya Sağlık Bakanlığı ile yakın temas halinde olduklarını söylerken, aşı geliştirilmesinde test, üretim ve lojistik çerçevenin elverişli olması gerektiğinin altını çizmişti.

Etiketler :