Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: 'Alarm seviyesi'ni bir üst kademeye çıkarmamız lazım

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: 'Alarm seviyesi'ni bir üst kademeye çıkarmamız lazım
Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, koronavirüs salgınında 'alarm seviyesinin yükseltilmesi gerektiğini' yazdı.

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Halen uyguladığımız tedbirleri yeniden ve dikkatle gözden geçirmemiz, aksayan noktaları belirleyip süratle düzeltmemiz şart." dedi.

Müftüoğlu, "Her akşam önümüze konan o 'turkuvaz tablo', renginin aksine içimizi karartmaya devam ediyor. Bu nedenle adına ister 'ikinci dalga', ister 'COVID-19 tsunamisi', isterseniz de başka şeyler deyin, görünen köy kılavuz istemiyor. Durum net ve açık: Dünya genelinde olduğu gibi bizde de (eğer böyle giderse) vaka artışlarının devam edeceği anlaşılıyor. Hazırlıklı olmamız, halen uyguladığımız tedbirleri yeniden ve dikkatle gözden geçirmemiz, aksayan noktaları belirleyip süratle düzeltmemiz şart." ifadelerini kullandı. 

Müftüoğlu, "Ayrıca haziran başında düşürdüğümüz “ALARM SEVİYESİ”ni bir üst kademeye çıkarıp, kış bastırmadan toplumu yeniden ve daha etkili şekilde bir çeşit “pandemi bilinçlenmesi” sürecine sokmamız da lazım. Ayrıca sürecin yalnızca toplumu bilinçlendirmeyle sınırlı kalmaması da mühim bir ayrıntı. Müesseselerin, özellikle de restoran ve kafelerin, yolcu taşıma sistemlerinin, bilhassa da toplu taşıma araçlarının yeniden ve nasıl kışa programlanacağına kafa patlatmak zorundayız. Benim ve herkesin ortak bir gözlemi var: RESTORAN VE KAFELERDE sosyal mesafe kuralına uyulmuyor. Ayrıca TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI adeta virüs kaynıyor. MESAFESİZ KALABALIKLAŞMA MESELESİ de mühim bir sorunumuz. Eğer önümüzdeki kışı daha rahat geçirmek, pandemi meselesini kontrol altında tutmak istiyorsak bu 3 soruna da acilen çözümler götürmek zorundayız." dedi. 

Müftüoğlu'ndan 3 acil öneri 

Müftüoğlu, '3 acil öneri'sini de paylaştı:

"DAHA önce de yazdığım 3 önerimi bugün bir kez daha tekrarlıyorum.
BİR: Hastanelerde güvenlik önlemleri süratle maksimuma çıkarılmalıdır.

İKİ: Salgında hayatını kaybeden her bir sağlık görevlisi, “sağlık şehidi” olarak kayda geçirilmeli ve tanımlanmalıdır.

ÜÇ: Pandemi mücadelesine katılan her sağlık görevlisine ek ücret ve izin hakları sağlanmalıdır."

Müftüoğlu'nun yazısının tamamı için tıklayın 

Etiketler :