Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: İstanbul depreminin olma olasılığı yüzde 60'lara vardı
Jeofizik Mühendisi Haluk Eyidoğan Halk TV'de yayınlanan Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına konuk oldu. Eyidoğan, İzmir'de meydana gelen deprem sonrası orta hasarlı apartmanlardan eşyalarını almak isteyen vatandaşların uzman eşliğinde alması gerektiğinin altını çizdi. Eyidoğan, risk analizi yaptırmak isteyen vatandaşlara 4 ila 25 bin lira arası bir ücret belirlenmesini eleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu sorumluluğu üstlenebileceğini söyleyen Eyidoğan, hasar tespiti sırasında deneyimli mühendislerden yardım alınabileceğini söyledi. Haluk Eyidoğan, olası İstanbul depreminde hasar görecek bina ortalamasının 6306 olduğunu ifade etti. "Kentsel dönüşüm yasasına göre bina riskliyse tapuya şerh düşer" diyen Eyidoğan, hasarlı binaların yıkımının ya da yeniden yapımının yerel yönetim ile merkezi yönetimin ortaklaşa yapması gerektiği belirtti.
"194 bin bina kullanılamaz hale gelecek"
Haluk Eyidoğan, deprem çalışmaları kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaya konan 'Deprem master' planının Meclis'te oy çokluğuyla kabul edilmesine rağmen uygulamaya konmamasını eleştirdi. "Deprem master planı 2003'ten beri uygulamaya konmuyor" dedi. İstanbul depreminde 194 bin binanın kullanılamaz hale geleceğini belirten Eyidoğan merkezi yönetimle yerel yönetimi göreve çağırdı.
"Depreme yüzde 60 daha yakınız"
Olası İstanbul depremiyle ilgili bilimsel çalışmalara dayanmak zorundayız diyen Eyidoğan, depremin Marmara Bölgesi’ne kıyı olan her il ve ilçeyi ilgilendirdiğini söyledi. “Bugüne kadar yapılan çalışmalar önümüzdeki 30 yıl içinde 7 ve daha büyük bir depremin olma olasılığının yüzde 60’lara varmış durumda olduğunu gösteriyor. 7.2 ile 7.6 arasındaki bir depremin olma olasılığı oldukça yüksek" dedi.
İstanbul dışında tehlikeli bölgeler
Haluk Eyidoğan, İstanbul dışında riskli bölgelere de değindi. Eyidoğan, "Türkiye deprem tehlike haritasına bakıldığı zaman kırmızı renkli ve morarmış bütün alanlar en tehlikeli bölgelerdir. Doğu Anadolu’da Varto'dan Erzincan’a ve Çorum’un kuzeyine doğru uzanan bölgeden Saroz’un çıkışına kadar her yer kırmızıdır. Bu bölgelerin depreme hazır olması lazım. Varto’dan Kahramanmaraş’a oradan da Hatay’a uzanan hat da kırmızı ve mordur. Batı Anadolu ve ege kıyıları birinci derecede en tehlikeli bölgelerdir" açıklamalarını yaptı. Bu bölgelerde de riski azaltmak için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.