Pfizer-BioNTecH'e 'salgın vurgunculuğu' suçlaması
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Pfizer-BioNTech'in Avrupa Birliği'yle (AB) haziran ayında yaptığı Covid-19 aşısı görüşmelerinde doz başına 54,08 euro (yaklaşık 455 TL) gibi fahiş bir fiyat istediğini iddia etti. Habere göre, Dozu 1,75 euro (yaklaşık 15 TL) olan Oxford-AstraZenaca aşısından kat kat fazla olan bu fiyat, 500 milyon doz için yapılan görüşmelerde AB'nin karşısına 27 milyar euro (228 milyar 600 milyon TL) gibi bir meblağ çıkardı.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre; görüşmeler sırasında Pfizer-BioNTech'in, istedikleri fiyatın gelişmiş ülkeler arasında en fazla indirime sahip fiyat olduğunu bildirdiği öne sürüldü. Bununla birlikte, fiyat teklifinde AB'nin pandemi sürecinde yaşadığı kayıpların göz önüne alındığı belirtildi.
Alman Tabipler Derneği İlaç Komisyonu Başkanı Wolf Dieter Ludwig bu konuda şöyle konuştu:
Fiyatı şüpheli buluyorum. Fiyat teklifinde, mevcut pandemi koşullarında hiçbir şekilde haklı çıkartılamayacak bir kâr amacı görüyorum. Şu andaki krizde yalnızca gelişmiş ülkelerde değil dünya genelinde aşılamayı amaçlamalıyız. Bu gelişmeler ışığında, hissedarların menfaatlerinin pandemiden kurtulmak isteyen halkların menfaatlerinden daha önemsiz olduğunu düşünüyorum.
Pfizer-BioNTech'in anlaşmaları gizli tutulsa da Reuters, AB'nin doz başına 15,50 euro (yaklaşık 130 TL) ABD'nin doz başına 19,50 dolar (yaklaşık 136 TL) ödediğini açıklamıştı.
BioNTech, aşı çalışmalarının ilk etaplarını kendi başına finanse ettiğini de öne sürdü. Ancak şirket, devletten milyonlarca euro destek almıştı.
BioNTech, çıkan haberlere doğrudan bir yanıt vermezken söz konusu fiyatın zengin ülkelere göre ortalama olduğunu savundu. AB Komisyonu sözcüsüyse, yapılan sözleşmenin fiyatlar hakkında bilgi verilmesini engellediğini söyledi.
Bununla birlikte BioNTech, şu ana kadar kâr etmediğini söylüyor. Şirketin CEO'su Uğur Şahin, kâr edilirse şirketin aşı teknolojisini daha da geliştirmek için yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı.