Pandemide eğitim: Eşitsizlik yoksul aileleri için korkunç boyutlarda

Pandemide eğitim: Eşitsizlik yoksul aileleri için korkunç boyutlarda
Pandemi, eğitim sürecinde en çok yoksul aileleri vurdu. Hem bilgiye ulaşmaları hem de onları koruyacak hijyen malzemelerine ulaşmaları çok zor.

Ayşegül Kasap - Halk TV

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime devam eden öğrenciler ve velilerde vaka artışı olmadığını aksine vaka sayılarında azalma olduğunu söyledi. 

Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Halk TV’ye okulların son durumunu anlattı.

Bakanlıktan şeffaf veri alamadıklarını belirten Aytekin şöyle konuştu;

“ Milli Eğitim Bakanlığı’na alınması gereken önlemlere ilişkin 38 madde ile uyarılarımız ilettik. Bu uyarılardan biri; Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında tanı koyulan ya da temaslıların paylaşıldığı, karantina sürelerinin takip edildiği ve veri akışının sağlandığı sistem akışının sağlanarak kamuoyu ile paylaşılması gerektiği yönündeydi. Ancak bu sistemin oluşturulup oluşturulmadığı, eğer oluşturulduysa nasıl işlediğine dair bir bilgi söz konusu değil”

“Sokağa çıktıkları an riskle karşı karşıyalar”

Aydoğan Bakan Selçuk’un “Okullar daha güvenli” ifadelerini de şu sözlerle eleştirdi

“ Okullar, bütün toplumsal alanlardan izole mi? Öğrencilerimiz, öğretmen arkadaşlarımız, eğitim emekçilerimiz okula ulaşmak için sokağa çıktığı andan itibaren salgınla ilgili riski son derece yoğun bir şekilde yaşıyorlar. Sorunu yok sayan, sorunla yüzleşmeyen, gerçek verileri yok sayan bir tablo ile karşı karşıyayız”

“Yoksul bölgelerde gerekli hijyen malzemelerine ulaşmak zor”

Aytekin sahadaki durumun vaka sayılarının azalmasına el verişli olmadığını da şu sözlerle anlattı;

“Kamu okullarının kendi arasında koruyucu malzeme temini ve gerekli tüm önlemlerin alınmasına ilişkin uygulama birliği yok. Yoksul bölgelerdeki okullarda gerekli malzemeye ulaşılması daha da zor.”

“Öğrenci sayısı 30’u aşan sınıflar var”

Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütün okullarda koronavirüs ile mücadele kurulları oluşturulduğunu söylediğini ancak bu kurulların olmadığını söyledi ve ekledi;

“ Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Salgın Yönetimi ve Çalışma rehberinde, bir sınıfta 15 kişiyi aşan mevcudun olamaması gerektiği uyarısı yapılmıştı. Ancak arkadaşlarımızdan bize gelen bilgiler, aynı sırada iki kişinin olduğu, sınıf mevcudunun 30’u aştığı yönünde..”

“ Yoksul ailelerde eğitimde eşitsizlik korkunç boyutlara ulaştı”

Aytekin ayrıca salgından önceki müfredatın da devam ettiğini ve bu durumun öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğini daha da artırdığını şu sözlerle ifade etti;

“ 2 hafta sonra sınavlar gerçekleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasında, bütün öğrencilerin yüzyüze ve uzaktan eğitimdeki tüm kazanımlardan sorumlu olduğunu açıkladı. Yüzüze eğitime başlamayan öğrencilerimiz uzaktan eğitime ancak 1 gün ulaşabiliyorlar. Çünkü diğer günler öğretmen arkadaşlarımız okullarda.. Seyreltilmiş ve aşamalı olarak yüzyüze eğitim başladığı için yüzyüze eğitime gelen öğrencilerimizin de toplamda eğitim saati azaldı. Özel okullarda 16 Mart’tan bu yana kesintisiz bir şekilde eğitime ulaşılabilen öğrenciler de aynı sınavlara girecek. Yalnızca EBA TV’den eğitime ulaşabilen öğrenciler de aynı sınava girecek.. Yoksul aileler açısında eğitimdeki eşitsizlik korkunç boyutlara ulaştı.”

Etiketler :