455 bin 978 öğrencinin sadece yüzde 3.2'si uzaktan eğitime katıldı
Haber: Fırat YEŞİLÇINAR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada okulların 31 Ağustos 2020 tarihinde uzaktan eğitim ile başlayacağını duyurdu. Selçuk, 21 Eylül'den itibaren de yüz yüze eğitimin başlaması konusunda Bilim Kurulu'nun önerisi olduğunu söyledi.
Türkiye, geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde, Koronavirüs pandemisinin ülkeye girmesi nedeniyle 16 Mart'tan itibaren yüz yüze eğitime ara vermiş ve dönem sonuna kadar uzaktan eğitim modeli devreye sokulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri Eğitim Bilişim Ağı (EBA) adı verilen uzaktan eğitimin başarılı olduğunu iddia etse de veriler bu iddiayı doğrulamıyor.
TMMOB: Her 10 öğrenciden 1’inin kendine ait bilgisayarı yok
TMMOB'nin yaptığı anket sonuçlarına göre, her 10 öğrenciden 3'ünde uzaktan eğitim için yeterli teknolojik alt yapının olmadığı görüldü. Ankete katılan her 10 öğrenciden 1’inin kendine ait bilgisayarı yok ve akıllı cihazları yeterli donanıma sahip değil.
Eğitim-Sen: Öğrencilerin yüzde 51,1’i EBA’dan faydalanamadı
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aydoğan’ın halktvcomtr’ye verdiği bilgilere göre, öğrencilerin yalnızca yüzde 48,9’u EBA üzerinden verilen uzaktan eğitim derslerine katılabilirken yüzde 51,1’i ise EBA’dan faydalanamadı. Öğretmenlerin yüzde 93,8’i uzaktan eğitimin nitelikli bir şekilde yapılmadığını ifade etti. Uzaktan eğitimin nitelikli olduğunu belirtenlerin oranı sadece yüzde 6,2. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre koronavirüs sebebiyle gerçekleşen uzaktan eğitim sürecinde kamu okullarında 15 milyon 88 bin 592 öğrenciden yalnızca 7 milyon 383 bin 213 öğrenci EBA’ya girerek faydalanabildi.
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi: 455 bin 978 öğrencinin sadece yüzde 3.2'si uzaktan eğitime katıldı
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi’nin açıkladığı verilere göre ise ildeki öğrencilerin sadece yüzde 3.2’lik bir kısmı uzaktan eğitim programına katılabildi.
Diyarbakır Eğitim Sen’in verileri şöyle:
Diyarbakır’da kayıtlı öğrenci sayısı 455 bin 978; uzaktan eğitimle beraber EBA'ya giriş yapabilen öğrenci sayısı 14.888. Yani öğrencilerin yüzde 3,2'si uzaktan eğitime katılabildi.
- Kayapınar ilçesinde ekonomik koşulları görece iyi olan öğrenciler EBA''ya yüzde 14,2 erişim sağlarken, kırsala gittikçe bu oran düşmekte.
- Sur ilçesindeki 25 bin 32 öğrencinin sadece yüzde 2,5’u EBA’ya giriş yapabildi.
- Kocaköy ilçesinde yüzde 1,11, Eğil’de ise bu oran yüzde 0,68.
Veliler ne diyor?
Sadece öğrenciler değil Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) de uzaktan eğitime ilişkin bir anket çalışması gerçekleştirdi. Ankete katılan velilerin yüzde 69'u uzaktan eğitimi verimsiz bulduğunu belirtti. Velilerin %54,9'u çocukların uzaktan eğitime erişim noktasında isteksiz olduğunu, %69,2'si ise canlı ders uygulamasını verimli bulmadığını ifade etti.
Ankara Üniversitesi'ndeki öğrencilerin yüzde 13.8’inin kullanabilecekleri bir bilgisayar yok
Bir anket de Ankara Üniversitesi öğrencileri arasında yapıldı.
Bu çalışma ise şu şekilde:
- Öğrencilerin yüzde 84’ü derslere odaklanmakta zorlanıyor.
- Yüzde 13.8’inin kullanabilecekleri bir bilgisayarı yok. Yüzde 37,9’u ailesiyle ortak bilgisayarı kullanıyor. Yüzde 47.7’sinin kendine ait bilgisayarı var. Yüzde 12.7’sinin evinde internet bağlantısı bulunmuyor. Yüzde 14,6’sı online dersleri hiç takip edemiyor. Yüzde 25.2’si ise nadiren takip edebiliyor.
- Yüzde 26.1’i uzaktan eğitimi bütünüyle verimsiz bulurken yüzde 27.8’i de pek çok eksiklik var diyor. Öğrencilerin yalnızca yüzde 10.1’i uzaktan eğitimi oldukça verimli buluyor.
- Öğrencilerin yüzde 39.2’si finallerin salgından sonra yüz yüze yapılmasını isterken yüzde 32.3’ü online sınav ile, yüzde 39.4’ü ise ödev sistemi ile yapılması gerektiğini düşünüyor.