Komşu Fırın kapandı, tartışma bitmedi

Komşu Fırın kapandı, tartışma bitmedi
Konkordato talep etmesinin ardından kapanan Komşu Fırın’dan işten çıkarılan işçiler halen kalan ödemelerini alamadı. 

Haber: FIRAT YEŞİLÇINAR

Doruk Unlu Mamüller Sanayi Yatırım ve Perakende Hizmetleri Anonim Şirketi, 2017-2018 yıllarında banka borçlarıyla icralık oldu ve fabrikaların bazıları icradan satışa çıkartıldı. Şubelerinin kapatılmasının ardından ise işçiler işinden çıkarıldı.

Komşu Fırın çalışanları merkez ofis çalışanları ile birlikte 50 kişinin işinden edildiğini söyleyerek, tazminat ve hak edişlerini de alamadıklarını ekledi. İşten çıkarılmalarının ardından hukuki süreç başlattıklarını kaydeden işçiler, bu süreçte bazı işçilerin davaları kazandığını söyledi. İşçilere göre bu süreç de bir yerden sonra tıkandı. Mahkeme kararına rağmen haklarını alamadıklarını söyleyen işçiler bu kez de icra yolunu denedi. 

İşçilerin aktarımına göre adı Panista olarak değişen Komşu Fırın yetkilileri işçileri aradı ve kendilerine haklarının yüzde 50’sinin ödeneceğini söyledi. Bunu da taksit olarak aktaracaklarını iletti. Ama işçiler bu durumun tüm işçileri kapsamaması sebebiyle ve haklarının tamamı verilmediği için kabul etmedi. 

İşçilerin bu açıklamalarının ardından Doruk Unlu Mamüller A.Ş Cumhuriyet Gazetesi’ne  açıklama yaptı. Şirket açıklamasında hiçbir işçinin tazminatsız işten çıkartılmadığını, aksine işçilerin tüm haklarının ödendiğini ileri sürdü.

Şirketten yapılan açıklama özetle şöyle:

"Mecralarda iddia edildiği gibi Komşufırın olarak hiçbir çalışanımız tazminatsız işten çıkartılmamış, finansal olarak zor şartlarda olsak bile çalışanlarımızla mutabık kaldığımız ödeme tutarlarına bağlı kalarak tüm haklar ödenmiştir ve geriye kalanlar da ödenmeye devam edecektir. Komşufırın, tüm çalışanlarıyla kucaklaşarak ve tüm alacaklarını ödeyerek vedalaşmıştır. Bugün gelinen noktada, kalan az sayıdaki çalışan hak ve alacaklarının ödenmesinde de önceliğini bu yönde kullanacağı bugüne kadar yaptıklarından fazlasıyla bellidir. Şirketimiz konkordatoya başvurmuş ve konkordato geçici mühleti almıştır. Bu bağlamda başta çalışan hakları olmak üzere en kısa sürede başlayacak aylık ödemelerle şirket alacaklılarının alacaklarını önemli oranda tahsil edebileceği mali duruma gelmeyi planlamaktayız. Borcun ödenmesi için nakit kaynağın sermaye artırımı, ortakların alacaklarından vazgeçmesi ve mevcut markalarla daha önce kurulduğu şekilde franchise sistemi oluşturulması ile sağlamak üzerine planlanmaktadır.  İnanıyoruz ki böyle bir ortamda şirketimiz ve markamız, daha konsantre bir şekilde çalışarak eski günlerine döneceğinin sinyallerini verecek şekilde bir toparlanma içerisine girecek ve yatırımcıların ilgisine mazhar olacak, oluşması ve gelişmesi büyük sermaye ve emek gerektirmiş, binlerce çalışanın  ve iş ortağının katkısıyla oluşmuş, ekonomiye önemli bir katma değer yaratan, ülkemizin bu önemli kıymeti yok olmayacak ve nihayetinde bugüne kadar şirketimize güvenerek çalışan iş ortaklarının alacakları önemli ölçüde korunmuş olacaktır. Bu konudaki kararlığımızı tüm kamuoyu ile paylaşmak isteriz."

İşçiler bu açıklamanın doğruluk payı olmadığını söyledi. Aylardır kendilerine ödeme yapılmadığını söyleyen işçiler, “Gerekirse banka hesaplarımızı ve dökümanlarımızı paylaşırız. Hangi hesaba göndermişlerse söylesinler gidip o paramızı çekelim” dedi. Bazı işçilere arabuluculuk üzerinden kısmen ücretler ödendi. 

Şirket yetkilisi: İşçilerin hakkını ödemek istiyoruz

İşçilerin ardından ulaştığımız şirket yetkilileri, sadece 20-30 işçinin kaldığını, bu işçilerin de yüksek ücret istediğini ileri sürdü. Şirket yetkilisi işçilerle bir an önce masaya oturmak istediklerini ekledi. Şirket Panista adlı işyerinin de Doruk Unlu Mamüller A.Ş bünyesinde olmadığını söyledi.

Etiketler :