Esnek çalışma Meclise geliyor: Peki işçilere ne olacak?

Esnek çalışma Meclise geliyor: Peki işçilere ne olacak?
Esnek çalışmayı teşvik edecek yasa tasarısının bu hafta Meclise gelmesi bekleniyor. Peki esnek çalışma işçiler ve patronlar için ne ifade ediyor? soL Yazarı ve Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş değerlendirdi...

halktv.com.tr Haber Merkezi

Yakın zamanda Meclis gündemine gelmesi beklenen 'esnek çalışma tasarısı' kafalarda soru işaretleri yarattı. Kıdem tazminatı tartışmaları sürerken, "belirli süreli sözleşme" düzenlemesi de iktidar tarafından Meclise sunulmak üzere.

Söz konusu düzenlemeye göre, 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri yurttaşlar için 'esnek çalışma' teşvik edilecek. Esnek çalışma düzenine tâbi tutulan işçiler için ise kıdem tazminatı tamamen ortadan kalkacak.

Bu hafta Meclise gelmesi beklenen tasarıya göre 25 yaşından küçükler ayda 10 günden az çalışırsa (ayın yarısı) sigorta yatırma zorunluluğu olmayacak.

Öte yandan, belirli süreli iş sözleşmelerinde, sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona eriyor. Bu sayede işveren ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmıyor.

Önümüzdeki günlerde tartışma yaratması beklenen tasarıyla ilgili basına yansıyanları soL Gazete yazarı ve Sendika Uzmanı Alpaslan Savaş halktv.com.tr'ye değerlendirdi.

Kıdem tazminatına karşı mücadelede baraj yanlış yere kuruldu

Savaş, kıdem tazminatına karşı mücadelede barajın yanlış yere kuruluğunu ve öne çıkan fon tartışmasının diğer büyük saldırının hafife alınmasına sebebiyet verdiğini ifade etti. Savaş, bu düzenlemeyle birlikte kıdem tazminatında bir taşla çok kuş vurulacağını belirterek, "Belirli süreli sözleşme düzenlemesi meclise gelmek üzere. Oysa mücadelede konu birlikte ele alınmalıydı." ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatını tümden ortadan kaldıracak düzenleme

İstihdam kalkanı paketinde yer alan 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri işçiler için esnek çalışmayı teşvik edecek düzenlemelerin işçiler için kıdem tazminatını tümden ortadan kaldıracağını belirten Savaş, "Gelir kaybı yaratacak. Sigorta primlerini düşürecek. Sendikalaşmayı zorlaştıracak. Bu hafta meclise sevk edileceğine dair basına sızan yeni bilgiler var." diye konuştu.

Mevcut yasalar neyi öngörüyor?

Savaş mevcut yasaları hatırlatarak, "Buna göre 25 yaş altı ve 50 yaş üzeri işçiler için belirli süreli sözleşmelerin yapılması serbestleşecek. Oysa mevcut yasaya göre bu sözleşmenin yapılabilmesi için işin buna uygun olması gerekiyor ve üst üste iki kez yapılamıyor. " ifadelerini kullandı.

Patronlar işçilerin dörtte birinin tazminatından kurtulacak

Düzenlemeye 3,5 milyon işçinin tâbi olacağını belirten Savaş, patronların da işçilerin dörtte birinin tazminatından kurtulacağını belirtti. Savaş, "25 yaş altı ve 50 yaş üzeri işçiler için belirli süreli sözleşme düzenlemesi yasalaşırsa, bu kapsamdaki işçiler ihbar ve kıdem tazminatı alamayacak, iş güvencesi kapsamı dışında çıkacak." dedi.

Sigorta primi ödemeden işçi çalıştırabilecekler

Düzenlemedeki ayda 10 günden az çalışan işçilerin SGK priminin yatırılmaması maddesine değinen Savaş, "Bunun adına kısmi çalışma desteği diyorlar. Sadece kıdem ve ihbar tazminatını tasfiye değil, sigorta primi ödemeden işçi çalıştırabilme demek bu." diyerek tasarının patron yararına olduğunu vurguladı.

Kısa süreli çalışan işçinin geliri zaten azalacak

Savaş, kısmi süreliye geçirilen 50 yaş üstü işçilerle ilgili olarak ise, "Düzenleme ayrıca 50 yaş üzeri çalışanların kısmi süreli (haftada en fazla 30 saat) çalışmasını yaygınlaştıracak. Tam zamanlı çalışmadan kısmi süreliye geçirilen 50 yaş üzeri işçiler için gelir vergisi istisnası öngörülüyor. Oysa kısa süreli çalışan işçinin zaten geliri azalacak." ifadelerini kullandı.