Bitmeyen tünel: Eğribel Geçidi

Bitmeyen tünel: Eğribel Geçidi
Giresun'u Sivas'a bağlayacak olan Eğribel Geçidi'nin tünel inşaatının tamamlandığı haberi bir kez daha duyuruldu. İnşaatın geçmişinde ise bir Türkiye klasiği yatıyor...

halktv.com.tr Haber Merkezi

Giresun Valisi Enver Ünlü, Giresun’u Sivas’a bağlayacak Eğribel Geçidi’nde inşa edilen tünelin kazı çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Ünlü, gazetecilere yaptığı açıklamada betonlama çalışmalarının devam edeceğini belirterek, müteahhit firmadan 700 metre betonlama çalışmasının tamamlandığı bilgisini aldığını aktardı.

“İnşallah 2021 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde bu yolu vatandaşlarımıza kazandırmış olmanın gururu ve mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız” diyen Vali Ünlü, tünelin yatırımına çok önem verdiklerini söyledi.

Ancak...

Ne zaman tamamlanacaktı?

2014 yılının aralık ayında dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Mön İnşaat’ın ihaleyi aldığını duyurmuştu. 15 Temmuz sonrası ilan edilen Olağanüstü Hâl'in (OHAL) ardından tünel inşaatlarına verilen patlayıcıların belirli bir süre verilmeyeceği açıklanınca tüneldeki ilerleme de durmuştu. Fakat bu sürecin yaklaşık 2 hafta süreceği bildirilmişti.

Tünelin 2018 yılında tamamlanacağı söylendi. Anadolu Ajansının 2018 yılının nisan ayında verdiği haberde, tünelin sol tüpünde ışığın görülmesine 50 metre kaldığı belirtiliyordu. Haberde, sağ tüpte kalan 600 metrelik mesafeyle birlikte inşaatın haziran ayında bitmesinin planlandığı yazılmıştı.

Dönemin Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, yüklenici firmanın 27 Haziran 2018’de inşaatın tamamlayarak hizmete sunacağını söylemişti. Sarıfakıoğulları, 10 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınmış ve mülkiye başmüfettişliğine atanarak merkeze çekilmişti.

Ancak…

İlk olarak 2018 yılının ağustos ayında ödenek yokluğu gerekçe gösterilerek 100 işçinin çalıştığı tünel inşaatından 80 işçi işten çıkarılarak çalışmalara ‘geçici’ olarak ara verildi. Daha sonra ise 2018 yılının kasım ayında çalışmalar tamamen durduruldu.

Yüklenici firma: Mön İnşaat-ASL İnşaat ortaklığı

2019 yılının ekim ayına gelindiğinde tüneldeki yapım çalışmalarının yeniden başlaması için ikmal ihalesi yapıldı. AKP Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, ihalenin 360 milyon 112 bin liraya Mön İnşaat-ASL İnşaat ortaklığına verildiğini söyledi.

Gazeteci Çiğdem Toker, ihalelerle ilgili Sözcü’deki köşesinde; karayollarının ihaleye yedi şirketi ilan etmeden davet ettiğini ve en uygun teklifin ikinci turda Mön İnşaat-ASL İnşaat ortaklığınca verildiğini yazmıştı. ASL İnşaat’ın sahibi ise eski AKP Rize Milletvekili Abdülkadir Kart. ASL, TCDD’nin Gaziantep’teki Gaziray aç kapa tüneli için açıtığı ihaleyi Kalyon ile birlikte almıştı.

Söz konusu ikmal ihalesine davet edilen diğer firmalar da tanıdık yüzlerden oluşuyordu; Özaltın, Limak, Kolin, Mapa, İntekar ve Çelikler…

Şimdiyse, yılan hikayesine dönen tünelin 2021 yılında hizmete açılacağı söyleniyor.

Etiketler :