Almanya sağlık sistemi, corona karşısında alarmda
Röportaj: Ayşegül Kasap
Almanya'da coronavirüs vakalarının hızlı bir şekilde artmasıyla ülkenin sağlık sistemi zorlanmaya başladı. Almanya Başbakanı Merkel, sağlık sisteminin olumsuz etkilenmemesi için halka evde kalma çağrısı yapıyor. Corona aşısı için tarih veren Almanya'da nasıl bir ortam var? Halkın kaygıları ne? Almanya'da yaşayan Gazeteci Oktan Erdikmen Halk TV'ye anlattı.
Almanya'da marketlerde tuvalet kağıdının kalmadığını belirten Erdikmen, ölüm vakalarının en çok yaşandığı Baden Württenberg kentinde tuvalet kağıdı kavgasında bir kişinin yaralanarak hastaneye kaldırıldığını söyledi.
"Kadın dayanışma hatlarına gelen telefonlar arttı"
Birçok iş yerinin coronavirüs nedeniyle kapalı olduğunu ifade eden Erdikmen, “ Aile içinde gerginlikler yaşanıyor. Kadın dayanışma hatlarına gelen telefonlarda artış oldu” dedi.
Ülke genelindeki corona nedeniyle stresin arttığını belirten Erdikmen, Alman halkının hükûmetten daha sert tedbirler beklediğini aktardı.
Coronaya karşı zorunlu bir uygulama yok
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2. Dünya Savaşında bu yanan en ciddi sorunumuzu yaşıyoruz sözlerini hatırlatan Erdikmen sözlerine şöyle devam etti;
“Merkel vatandaşlara sokağa çıkmama çağrısı yaptı. Ama bu mecburiyet değil. Zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamasını söyledi.”
Alman sağlık sistemi zorlanmaya başladı
Almanya'da sağlık sisteminin coronavirüs karşısında zorlanmaya başladığını belirten Erdikmen şu ifadeleri kullandı;
“25 bininde oksijen makinesi olan toplamda 28 bin yoğun bakım ünitesi var. Birkaç gündür vaka sayısı 1000'er yükseliyor. Son gün vaka sayısı 2000'i geçince 28 binlik kapasite zorlandı ve 2 katına çıkarılması söz konusu şimdi. Ancak 2 katına da çıkarılsa virüs bu hızla yayılmaya devam ederse sağlık sistemi bunun altında kalkamayacak”
Merkel'in çağrıları toplumda ciddiye alınmıyor
Erdikmen ayrıca, Merkel'in “aranıza 1 metre mesafe koyun, zorunlu olmadıkça çıkmayın” çağrısının toplumda özellikle de gençlerde ciddiye alınmadığını vurgulayarak sağlık sistemini bekleyen zorluğa dikkat çekti.
“0 saat" kavramı yeniden gündemde
Almanlarda 2'inci Dünya Savaşı ile ilgili “0 saat” diye bir kavram olduğunu ve bu kavramın “ortada hiçbir şeyin kalmadığını, fabrika yok, iş yok” anlamına geldiğini belirten Erdikmen, “O ifade bu kadar sene sonradan çıkarılıp bir daha kullanıldı. Bu durumun o kadar tehlikeli olduğunu düşünüyorlar. Ama buna rağmen zorunlu bir karantina uygulanmıyor. Okullarda zorunlu tatil süreci de çok yavaş işledi.” ifadelerini kullandı.
Ülkede üretim ekonomisinin zarar görmesinden çekinildiği için karantina uygulanmadığını belirten Erdikmen, salgının bu hızla artması durumunda önümüzdeki günlerde genel kapsamlı olamasa da sokağa çıkma konusunda bazı sınırlandırılmaların getirileceğini ve halkın da beklentisinin bu yönde olduğunu söyledi.
İşçinin 6 haftalık maaşı garanti
Coronavirüse karşı hazırlanan ekonomi paketinin detayları henüz belli olmadığını aktaran Erdikmen, “Sadece miktarlar konuşuldu. Maliye Bakanı kasalarımız dolu açıklamasını yaptı. 550 milyar euroluk bir miktardan söz ediliyor. Bu para holdingler arasında mı yoksa bankalar arasında mı dağıtılacağı belli değil. Bu paketten işçilere ne kalacağı da bilinmiyor. Ancak işçilerin şöyle bir sosyal güvencesi var. Karantina ilan edilir ve işe gidemezseniz 6 hafta boyunca maaşınız garantide, devlet tarafından karşılanıyor.” dedi.
Almanya aşı için tarih verdi
Almanya'nın eczacılık ve ilaç sektöründe dünyanın en önde gelen ülkelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Erdikmen sözlerine şöyle devam etti;
“Net ifadeler kullanan ve geliştirme aşamasında olan firmalar en iyi ihtimalin Kasım ayında aşının çıkacağını söylediler. Hatta ABD'nin söz konusu aşıyı 1 milyar dolar civarında paraya satın almak istedi ancak Almanya Ekonomi Bakanı “Almanya satılık değildir” diye cevap verdi.”