Organize İşler 2 Netflix'te gösterime girdi, ortalık karıştı
Vizyona girdiğinden bu yana 2,5 milyon kişi tarafından izlenen Organize İşler 2 Sazan Sarmalı filmi, Küresel medya devi Netflix’te yayınlanmaya başlayınca filmi kısa süre önce izlemiş ya da izlemek isteyen yüzbinlerce sosyal medya kullanıcısı bu gelişmeyle ilgili paylaşımda bulundu.
NETFLİX’TEN İLK AÇIKLAMA
Konu hakkında açıklama yapan Netflix, şunları söyledi: “Netflix’te Türk filmi zamanı! Yılın en çok konuşulan yapımlarından Organize İşler Sazan Sarmalı bugünden itibaren Netflix’te. Türkiye dahil, ABD’den İngiltere’ye, Kanada’dan Danimarka’ya, 190’dan fazla ülkedeki izleyiciler, İstanbul’un altını üstüne getiren üçkağıtçı Asım Noyan ve çetesinin maceralarına tanıklık edecek.
Habertürk'ten Mehmet Çalışkan'ın haberine göre ise filmin sinema salonları ile aynı anda Netflix’te yayımda olmasının nedeni şu:
Mars Cinema Group ile yaşanan anlaşmazlık nedeniyle filmin sinema salonları için akıbetinin ne olacağı, anlaşmazlığın ne zaman son bulacağı belli değilken, kısacası yeni sinema yasası henüz çıkmamışken film Netflix’e satılmış, yayınlanma tarihi belirlenmişti.
BKM ile Netflix'in anlaşma yapmasından sonra yeni sinema yasası çıktı.
Yasanın çıkarak kampanyalı bilet sorunu ortadan kalkınca “Organize İşler Sazan Sarmalı”, sinema salonlarında gösterime çıkarıldı.
Kısacası, bir filmin hem sinemada hem de dijital platformda aynı anda izleyiciye sunulması sadece “Organize İşler Sazan Sarmalı”na özel bir durum oldu.
Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği'nden açıklama: Telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz
Yılmaz Erdoğan konuyla ilgili bir açıklama yapmazken ilk açıklama Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği’nden geldi. Birliğin başkanlığını yürüten Birol Güven imzasını taşıyan açıklamada birlik adına şunlar söylendi:
Kamuoyuna Duyuru
Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği olarak
bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz.
Çok uzun bir süredir yeni sinema yasası için verdiğimiz mücadele öncelikle sinemamızın geleceği içindi. Bilet geliri olmayan, sinema işletmecilerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu bir sinema sektörünün ne geleceği olur ne de özgürlüğü.
15 Şubat 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni durum tüm sektörümüzü olduğu gibi bizi de şaşkınlık içinde bırakmıştır. Tek söyleyebileceğimiz şudur ; bu Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliğinin ortak kararı değildir, BKM adlı üyemizin kendi ticari kararıdır. Birliğimiz bu kararı yanlış bulmakta ve milli sinemamız için çok kötü bir gelişme olarak değerlendirmektedir.
TESİYAP olarak sinemanın herhangi bir bileşenini dışarıda bırakan hiçbir gelişmeyi onaylamıyor ve “film, sinema salonlarında izlenir “ felsefesiyle salon işletmecilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz. (Cumhuriyet)