Naim Babüroğlu: Türk gemisine yapılan AB baskını sınırlarımızı ihlaldir
Halk TV'de Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programına konuk olan Tuğgeneral Naim Babüroğlu Alman gemisinin Libya sınırındaki Türk gemisini durdurarak arama yapmış olmasını değerlendirdi. Babüroğlu bu kararda 3 ülkenin onayının olduğunu belirtti. "Uluslararası sularda hareket ederken geminin taşıdığı bayrak Türk bayrağı olduğu için Türkiye'den izin alınmadan hiçbir gemi hiçbir makam burada arama yapamaz. Sadece acil durumlarda arama yapılabilir. Yetkililer ise kendilerine haber verilmediğini söylüyor. Bu da ihlal anlamına gelir" dedi. Geminin planlı aradığını söyleyen Babüroğlu "Bu geminin rotasının izlendiği takip edildiği açığa kavuştu. Türkiye’ye Almanya’nın da girişimiyle ağır olmayan bazı yaptırımlar söz konusu olabilir" açıklamalarında bulundu.
"Karşımızda 3 önemli aktör var. Almanya, İtalya, Yunanistan"
Babüroğlu, Almanya’nın yaptığı açıklamayla Türkiye’nin protesto rotasını reddetmesi üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan gelen “İrina harekatı başlangıcından beri sakat doğmuş bir harekat. Uluslararası hukuk tarafından da sağlam temellere dayanmıyor.” açıklamasını da değerlendirdi. Aramanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.
"Bu deniz korsanlığı çerçevesindedir. Sınırlarımızı ihlaldir. Birleşmiş Milletler’e üye olan devletlerin kabul edebileceği bir şey değildir. Bunu Almanya, Yunanistan ve İtalya yaptı. Bu karar İtalya karargahından verildi. Bunun komutanı da Yunanlı. İrina Operasyonu'nun komutanı 6 ayda bir değişiyor. Bu talimat Yunanlı generalin talimatıyla yapıldı. Fakat gemimiz Alman askerleri tarafından arandı. Karşımızda 3 önemli aktör var. Bu arama Avrupa Birliği’nin en güçlü üyesi Almanya’nın, İtalya’nın ve Yunanistan’ın onayıyla yapılmıştır. Bu üç ülke de NATO üyesi ve bu arama NATO değerlerine de aykırıdır. Bu üç ülke de Türkiye'nin Libya'daki konuşlanmasından rahatsız oluyor."
"AB ülkeleri Türkiye'nin AB'ye üye olmasına karşı"
Babüroğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne ilişkin yaptığı açıklamanın AB üyeleri tarafından olumlu algılanmadığını söyledi. "Almanya 'Sizin geminizi uluslararası hukuka aykırı olmasına rağmen aradık ama biz haklıyız' diyor. Bu arama Erdoğan’ın biz Avrupa Birliği’nin bir parçasıyız anlamındaki mesajının olumlu olarak algılanmadığını gösteriyor. Bu kararlar AB tarafından gerçekçi bulunmuyor. Bu ülkeler NATO üyesi ülkeler S-400 Hava savunma sistemi alan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasına karşılar" dedi.