Balık Ayhan: Müzisyenler enstrümanlarını satmak zorunda kalıyor - ÖZEL

Balık Ayhan müzisyenlerin, sahne ve set emekçilerinin yaşadığı sorunları Halk TV'ye anlattı. "Arkadaşlarımız enstrümanlarını satmak zorunda kalıyorlar." diye konuştu

Hakkı Hacınebioğlu - Halk TV

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği meslekler arasında sahne ve set emekçileri yer alıyor. Salgın koşulları nedeniyle iş yapamayan ya da çok az iş yapabilen emekçiler devletten destek görememekten yakınıyor.

Sahne ve set emekçilerinin yaşadığı sorunlar karşısında sorumluluk alan "Balık Ayhan" lakabıyla bilinen Ayhan Küçükboyacı Halk TV'ye konuştu. Balık Ayhan, sendika faaliyetlerinden, platform çalışmalarına müzisyenlerin sorunları için verdikleri mücadeleyi anlattı.

Balık Ayhan'ın sözleri şu şekilde:

12 yaşından beri sahne ve setle uğraşıyorum. Müzik yapıyor, darbuka çalıyorum. Başka da mesleğimiz yok. Lakin tüm dünyayı felakete sürükleyen koronavirüs salgını Mart'tan beri ülkemizi de etkiledi. İlk etkilediği de sahne ve set emekçileri oldu. Enstrümanlarını satmaya varan zor bir dönem geçirildi. Ailelerinden kopma noktasına kadar geldiler. Biz de sahne ve set emekçileri platformu kurduk. Bu salgından etkilenen tüm sahne ve set emekçileriyle bir sendika bağlamında yürüyelim dedik. Fakat İstanbul'da müzik camiası sessiz kaldı. Bu duyarsızlıktan dolayı ben ve yönetimdeki arkadaşlarımız üzüldük. Ama yılmayacağız. Çünkü bankalara kredi için başvurduklarında, başvuru formunda müzisyenlik meslek olarak görünmüyor. Hatta "Muhtarlar kefil olsun, müzisyenlikle uğraşmaktadırlar diye, ki böylece sosyal yardım alabilsinler." dedik. Muhtarlar bundan çekindiler. Sendikayı geri plana çektik ve Romanlar ve Müzisyenler Derneği'ni kurduk. Murat arkadaşımız başkanlık yapıyor, ben başkan yardımcılığı görevi yapıyorum. Burada en azından müzisyen arkadaşlarımızın kimlik kartı olmasını istiyoruz. Kültür Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nda tanımlı olmasını istiyoruz mesleklerinin. 


Platformun müzisyenlere yardım faaliyetlerinde bulunduğunu da anlatan Balık Ayhan, bir müzisyenin hikayesini de şöyle anlattı:

"Sahne ve Set Platformu'nda bana bir gün bir mesaj geldi. Bir müzisyen arkadaşımız, komşusunun mangal yaptığını, çocuğunun da mangal yapmak istediğini söyledi. Gaziantep'ten bir arkadaşımı aradım. Sağ olsun o arabasıyla Mersin Anamur'a sosyal yardım götürdü. Daha da üzücü mesajlar var. Bunları fazla açıklamak istemiyorum, çünkü utanıyoruz. Biz platform olarak salgında 3 bin 600 tane koli dağıttık. Ülkemizin çok sevdiği bir sanatçı abimiz de çok önemli bir destek verdi. Devletten müzisyenlere destek bekliyoruz. Ahmet ile Mehmet ile olmaz bu işler. STK'lar ciddiye alınsın, sahaya inelim."