Mısır'dan Türkiye'ye: Önce İhvancıları ver

Mısır'dan Türkiye'ye: Önce İhvancıları ver
Türkiye ile Mısır arasında diplomatik ilişkilerin yeniden şekillenmeye başlaması beklenirken Mısır, görüşmeler için bazı şartlar öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kahire ile diplomatik ilişki kurulduğu yönündeki çıkışları yandaşlarda heyecan yaratırken, Mısır’dan açıklamalar geliyor. Mısır, “Türkiye’nin içişlerine müdahale girişimlerini durdurması” yönündeki beklentilerin ardından Dışişleri Bakanı Semih Şükrü’den de benzer çıkış geldi.

İhvan ön planda

BirGün'ün haberine göre, Şükrü, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Ankara'nın adımlarının Mısır'ın prensip ve hedefleri ile uyumlu olması gerektiğini söyledi. Tüm bu gelişmelerle birlikte hükümete yakınlığıyla bilinen el-Vatan gazetesi, Mısır’ın Türkiye’yle görüşmek için yerine getirmesi gereken 10 şartı yazdı. Şartlar arasında Türkiye’deki İhvancıların varlığı ve Libya krizi ön plana çıktı. Türkiye bu kurallara uyana kadar iki ülke arasında siyasi iletişim kurulmayacağının da altı çizildi.

Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Ahmed El Hatib’in kaleme aldığı bazı maddeler ise şöyle:

İki taraf arasında uluslararası hukuk kurallarına uymayan deniz sınırı çizilemeyeceğine vurgu yapıldı. Türkiye’nin bu zamana kadar bu kararı tanımayı reddettiği belirtildi.

“Türkiye’nin Libya’dan siyasi, askeri ve güvenlik açısından ayrılması, Libya dosyasını tamamen kapatılması ve Libya topraklarına getirdiği çeteleri geri çekme sözü verilmesi” istendi.

Türk askerlerinin Suriye’deki varlığına da dikkat çekilen şartlarda, TSK’nin ülkenin kuzeyinden çekilmesi için bir takvim ortaya konması ve Irak hükümeti ile Irak topraklarına asla müdahale etmeme sözü veren bağlayıcı bir anlaşma imzalanmasının altı çizildi.

Mısır hükümetinin, 2013 yılında “terörist” grup ilan ettiği Müslüman Kardeşler’e Türkiye’nin verdiği destek ve ülkedeki varlıkları iki ülke arasında krize neden oluyor. Şartlarda “Özellikle Mısır’a ve genel olarak Körfez ülkelerine saldıran Müslüman Kardeşler’e ait medya yayınlarının durdurulması, Türkiye topraklarında Müslüman Kardeşler’in her türlü faaliyetini yasaklamalıdır” deniliyor.

"Türkiye özür dilemeli"

Doğu Akdeniz’de, Türkiye, Avrupalı müttefiklerle ve özellikle Yunan ve Rum taraflarıyla kapsamlı bir anlaşmaya varmadıkça Mısır-Türk anlaşması olmayacağı belirtilirken “Türkiye; Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile deniz sınırlarını belirlemeden ve yukarıda belirtilen koşullar üzerinde anlaşmadan Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na katılmaya davet edilmeyecektir” deniliyor.

“Türkiye, son yıllarda Körfez ülkelerine karşı işlediği suçlardan dolayı özür dilemedir” denilen yazıda Ankara, Arap devletlerinin içişlerine karışmayacağına ve Arap ulusal güvenliğinin sınırlarına uyacağına dair söz vermedikçe Türkiye ile bir anlaşmaya varılamayacağı bildirildi.

Akdeniz'de ortak tatbikat

Doğu Akdeniz’de tüm bu yoğun gündemle birlikte, Yunanistan ve Suudi Arabistan'dan ortak tatbikat haberi geldi. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, Girit Adası'nda bulunan Souda Askeri Üssü'nde Suudi Arabistan uçaklarının konuşlandığı açıklandı. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, iki ülke Silahlı Kuvvetleri arasındaki uzlaşı sonucu, 13 Mart'ta Suudi Arabistan Hava Kuvvetlerine ait 6 adet F-15C tipi uçağın ve ilgili personelin Girit'teki Suda Hava Üssüne ulaştığını duyurdu. Bu vesile ile Suudi Arabistan'ın Atina Büyükelçisi Dr. Saad Alammar'ın da Girit'te bulunduğunun belirtildiği duyuruda, bu iş birliğinin iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleştiğinin göstergesi olduğunun altı çizildi.

Etiketler :