Mimar Sinan Üniversitesi'nde 42 tablo 'buharlaştı': İşte Meclis’teki diyaloglar…

Mimar Sinan Üniversitesi'nde 42 tablo 'buharlaştı':  İşte Meclis’teki diyaloglar…
“42 milyon liralık” 42 tablo kayboldu ya da çalındı. Peki kontrolü kim yapacak? İşte Meclis’teki diyaloglar…

İrem YILDIRIM - Halk TV

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Sayıştay'ın 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ile ilgili hazırladığı raporda 12 bin 378 sanat eserinin müzede olduğunu ancak bunlardan 4024 tanesinin ayırt edici özellikleriyle envantere alınmadığını açıkladı. Kuşoğlu, “Binlerce sanat eseri kayıp” dedi. 

Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan Sayıştay raporunda şu tespitler yer aldı:

  • Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi’nde resim ve tabloların tanıtıcı bilgileri ile birlikte kayıt alınması için uzman kişilerden oluşan komisyon kurulmadığı, envanter çalışmaların yapılmadığı,
  • Müzede 12.378 kayıt bulunduğu, ancak 4024 resim ve tabloya ait hiçbir açıklama, isimlendirme veya detay bulunmadığı, sisteme sadece “tablo” şeklinde kaydedildiği, ayırt edici başka bir özelliği yazılmadığı için sayımda denetimin mümkün olmadığı,
  • 404 adedinin müzede fiili olarak bulunmadığı,
  • Müzede bulunmayan 404 adet resim/tablodan 42 adedi ile ilgili “kayıp, çalınan ve sahte” şeklinde açıklama yapıldığı tespit edilmiştir.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda durumu dile getirdiğini belirten Bülent Kuşoğlu, Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın yetkili olmadıklarını ifade ettiklerini açıkladı. Halk TV komisyondaki konuşmalara ulaştı. Kuşoğlu komisyondaki konuşmasında, "404 tablo fiilî olarak müzede yok ve Sayıştay’ın tespitine göre bu 404 adet resim ve tablodan 42 adediyle ilgili 'Kayıp, çalınmıştır veya sahtedir' diye açıklama var. Yani 42 tablo. En az 1 milyon lira olsa, 42 milyon lira. Anormal şeyler, bu nasıl yapılabilir devlette? Devlette bu envanter nasıl tutulmaz anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

YÖK Başkanı: Uzman kadromuz yok

AKP’li Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, bunun üzerine bir denetim ekibinin yollanmasını istedi. Komisyon tutanaklarında ilginç olan ise, YÖK’ün 3 denetim kadrosu olmasına rağmen sadece 1 kişinin çalışması. Bu sebeple de denetim yapılamıyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç durumu, “Biz, her yıl, bazen de iki yılda bir diğer kurumlara, -devletin diğer kurumlarına- 'Bizim uzmanımız yok, uzman kadrolarımız yok, bizim denetleme üyelerimize yardımcı olmak üzere bize eleman görevlendirin' diyoruz, o şekilde gelir ama burada bir başka husus daha var Sayın Vekilim. Biz, Yükseköğretim Kurulu olarak üniversiteler bizim taşra teşkilatımız değil. Yükseköğretim Kurulu bir merkez teşkilatı, bir taşra teşkilatı var onlarla ilgili denetleme veyahut rutin denetlemenin dışında soruşturmalar açması vesaire bir durum söz konusu yok. Yani mevzuatsal olarak da bir sorunumuz var” sözleriyle açıkladı. 

Başkan Elvan, denetim kurulu olduğunu bildiğini söyleyerek Saraç’a “Üniversitelere gidiyorsunuz, rutin denetimleri yapıyorsunuz, o kapsamda Mimar Sinan Üniversitesi’ne de gidildiğinde bence bu konunun üzerine eğilse arkadaşlar iyi olur diye düşünüyorum” diyor. 

"Sayın YÖK Başkanı 'yetkimiz yok' diyor"

Saraç “dikkate aldığını” belirttikten sonra Kuşoğlu, “Sayın Başkan, bu konuyla ilgili Sayın YÖK Başkanı 'yetkimiz yok' diyor tabii, devlet üniversitesi öbür taraftan da belki bunu bizim ya Sayıştay'dan istememiz ya da Cumhurbaşkanlığı denetim birimlerinden istememiz lazım. Çok büyük bir yolsuzluk, hırsızlık bu. Devlet malı çalınıyor yani, çok da kıymetli şeyler. Bunun böyle kalmaması lazım. Meclis’in bilgisine sunuluyor, Sayıştay görevini yapmış ama bundan sonrası bizim yapmamız gereken bir konu. Bununla ilgili sizin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak belki yazmanız lazım, denetim istememiz lazım bu konuyla ilgili olarak.” ifadelerini kullanıyor. AKP'li Komisyon Başkanı ise "Evet, ona bir bakalım, Sayıştay Başkanımızla da bir konuşalım" yanıtını veriyor.