Merkez Bankası'ndan iki kritik hamle
Merkez Bankası’nın, bankaların ticari müşterilerinden alabilecekleri ücretlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğine eklenen bir fıkra ile bugünden itibaren, vadesine 2 yıldan az kalan ticari kredileri erken kapatmanın maliyeti iki katına çıktı.
Ayrıca bankaların nakdi krediler için kredi miktarının yüzde 1’ine kadar alabilecekleri kredi kullanım ücreti de yüzde 10 artırılarak yüzde 1,1'e yükseltildi.
İlk olarak 10 Şubat 2020'de yayınlanan tebliğde, 1 yıl içinde 5'inci kez değişiklik yapıldı. 2020'ye 4 sayılı tebliğin 9'uncu maddesinde yer alan 'yüzde birinin' ifadesi 'yüzde 1,10’unun' olarak değiştirildi.
9'uncu madde bankaların kredi tahsis ve kredi kullandırım olmak üzere iki ayrı ücret alabileceğini düzenlemişti. Bunlardan kredi tahsis ücreti kredi limitinin onbinde yirmibeşi olarak korunda. Kredi kullandırım ücreti ise yüzde birden yüzde 1,1’e çıkarılmış oldu.
Erken kapama maliyeti de arttı
Tebliğin 11'inci maddesine eklenen 4'üncü fıkra uyarınca, erken ödenen kredilerin faiz ve diğer maliyet unsurlarında indirim yapılacak. Ancak 1 Mart 2021'den itibaren bankalar, müşterilerden kalan vadeye bağlı olarak yüzde 2'ye kadar erken ödeme ücreti alabilecek. Eski kredilerde ise kalan vadesi 24 ayı aşmayanlarda erken ödeme ücreti yüzde 1 olarak ödenecek.
Her yıla yüzde 1 ilave
1 Mart'tan itibaren kullandırılan kredilerde, erken ödeme ücreti kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde 22'ye kadar alınacak. 24 ayı aşan kredilerde de her bir yıl için yüzde 1 ilave edilecek. Döviz cinsinden veya dövize endeksli kredilerde ise erken ödeme ücreti 1 puan artırılarak uygulanacak.
Eski krediler yeni karar
Yürürlükteki tebliğin 11'nci maddesinin üçüncü fıkrası ise halen devam eden kredilerin erken kapatma koşullarını düzenliyor. 1 Mart'tan önce kullandırılmış ticari kredilerde vadesi 24 aya kadar olanlar için yüzde1'i, 24 ayı aşanlar için ise erken kapama ücreti yüzde 2'yi geçmiyor. Eski kredilerde de döviz cinsinden olanlar için erken ödeme ücreti 1 puan artırılarak uygulanacak.